”Inte bra att det finns risker för schism”

Publicerad 2013-12-28

SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson talar ut

Zlatan Ibrahimovics uttalande har skapat en mediastorm.

I dag förklarade han sig på appen ”Zlatan Unplugged” - efter samtal med förbundet.

– Det är naturligtvis inte bra att det finns risker för schism mellan våra landslag, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

PSG-anfallarens uttalande om ”bil-gate” med Anders Svensson och åsikter om dam- och herrfotboll har skapat starka reaktioner.

I dag valde Zlatan att gå ut och förklara sig i appen ”Zlatan Unplugged”.

– Jag vill gärna förtydliga att min kritik var och är riktad mot media och hur saker och ting vinklas, säger 32-åringen.

– Cykeln var ett skämt, om än dåligt, mellan mig och journalisten och jag utgick ifrån att han förstod att det var ett skämt. I tryck blev det inte riktigt lika kul. Det var inte min mening att trampa någon på tårna.

Svenska Fotbollförbundets ordförande, Karl-Erik Nilsson, bekräftar att SvFF har fört samtal med Zlatan under julledigheten.

– Vi har regelbundna kontakter naturligtvis med spelare, ledare och olika funktionärer i förbundet. Men vilka kontakter vi har tagit, och hur vi tar kontakten, går vi inte in på. Men vi har haft kontakt från förbundets sida med Zlatan under de här dagarna, säger Nilsson.

Mer än vanligt med tanke på intervjun?

– Jag vill inte kommentera intensiteten i samtalen.

”Alltid oerhört svårt”

Är du överraskad att den här saken har blivit så stor?

– Ja, kanske, att det blev så stort som det blev. Men det säger något om magnituden i frågan och att det är ett angeläget ämnesområde. Och samtidigt en kombination att det var julhelg och begränsat med nyhetsmaterial. Möjligtvis finns det ett antal samverkande skäl som kan ha bidragit till det här, ingen tvekan om det.

Är det verkligen överraskande att det blir ett sånt här tryck när en av Sveriges genom tidernas största idrottsmän går ut med skarpa åsikter om damfotboll?

– Det är alltid oerhört svårt att värdera hur stor en sak ska bli när den precis händer. Ibland förväntar mig sig att vissa frågor ska bli otroligt stora, och det blir egentligen ingenting. Ibland förväntar man sig att vissa frågor ska bli mindre och så blir de gigantiskt stora. Det har varit en oerhört intensiv fråga.

”Ingen munkavel på någon”

Kommer ni lägga er i vad Zlatan pratar om gällandet förbundet i framtiden?

– Var och en – ledare, spelare och funktionär – får ta ansvar för sina uttalanden i alla lägen, oavsett om de är positiva eller negativa. I det perspektivet lägger vi ingen munkavel på någon. Vi värderar inte heller de uttalanden som kommer, oavsett om de är positiva eller negativa. Däremot talar vi gärna själva om förbundets verksamhet och de ambitioner vi har i olika frågor.

Till TT sa du följande:

”Uppenbarligen har många blivit väldigt upprörda, men möjligen har det blivit något större än vad jag förväntade mig. Man plockade ut en lösryckt mening ur en lång intervju, där det även uttrycks respekt för damfotbollen”.

Vilken mening syftar du på?

– Nej, jag hänvisar inte till någon speciell mening. Jag bara konstatera att det fanns olika delar som speglades, att det har blivit en väldigt upprörd situation kring det som sas. Det fanns olika delar i den här intervjun.

Det låter som att det bara var ett citat där han kommer med kritik, men i intervjun så återkommer han till det flera gånger. Han poängterar även för reportern att det ska komma med i intervjun.

– Jag kommenterar inte som sagt vad andra personer har kommenterat. Det får vara och en ta ansvar för. Vi recenserar inte eller värderar inte.

Förstod du att citatet med cykeln var ett skämt?

– Som sagt, jag kommenterar inte de delarna som har sagts från de inblandade i de här. Varken det som Zlatan har sagt eller någon annan har sagt. I den mån vi för en dialog så gör vi det med de berörda själva.

Zlatans uttalande har stött på kritiken från bland annat damlandslagets förbundskapten, Pia Sundhage, lagkaptenen Caroline Seger och Nilla Fischer.

Karl-Erik Nilsson vill inte kommentera kritiken.

– Var och en får själva ta ansvar för de kommentarer man har i olika frågor.

”Finns risker för schism”

Har du varit kontakt med Fischer, Seger eller Sundhage?

– Vilka kontakter som vi tar från förbundets sida med spelare, ledare eller andra funktionärer går vi inte ut med offentligt.

Hur ser du på att en lagkapten i ett herrfotbollslandslag går ut och säger saker som uppfattas som negativt från flera spelare i damlandslaget?

– Det är naturligtvis inte bra att det finns risker för schism mellan våra landslag på seniorsidan. Jag hoppas att det här såret ska kunna läka, och att både herr- och damlandslaget, samt svensk fotboll ska gå stärkta ur det här.

Zlatan säger i intervjun att kritiken är riktad är mot media – hur saker och ting vinklas. Tycker du att media har vinklat ”bil-gate” felaktigt?

– Jag tycker att vi från Svenska Fotbollförbundets sida gjorde ett antal misstag kring den här bilen och det som hände i samband med fotbollsgalan. Jag värderar i övrigt inte medias sätt att arbeta med den här frågan, men jag kan konstatera att vi kunde ha skött saken bättre. Då kanske de också hade speglats på ett annorlunda sätt. Jag tycker snarare att det är vi som ska vara självkritiska i den här frågan.

Följ ämnen i artikeln