Honduras slår tillbaka mot Svensson

FOTBOLL

”Vi är fattiga men det gör ingenting – fotbollen är som religion för oss”

1 av 3 | Foto: I en intervju med Sportbladet kallade Anders Svensson Honduras för ett ”buskisklag”. Nu får han mothugg.

Anders Svensson dömer ut Honduras som ett ”buskislag”.

Nu får han mothugg.

I en intervju med Sportbladet berättar lagets presschef Edwin Banegas om varför ”Los Catrachos” visst förtjänar att spela i VM, om målsättningarna inför mästerskapet – och nationens kärlek till fotbollen.

– Vi är fattiga, men det spelar ingen roll. Fotboll är som religion i Honduras, ­säger Banegas.

19 november 2013.

Cristiano Ronaldo sänker Sverige på egen hand ­och Erik Hamréns drömmar om Brasilien ryker all världens väg.

Tre dagar tidigare har den lilla nationen Honduras bokat sin biljett till VM i Brasilien via ett 2-2-resultat i Kingston, Jamaica.

Ett buskislag?

I Anders Svenssons värld går det inte ihop. När Sportbladet satte sig ner med Sveriges meste landslagsman talade han ut om besvikelsen.

– Det är ju bittert när man ser de här buskislagen som gått vidare. Honduras är där, vad fan är det frågan om? sa 37-åringen då.

Så. Är Honduras verkligen ett ”buskislag”?

Nä. Inte enligt lagets presschef Edwin Banegas.

Såhär säger han till Sportbladet angående Anders Svenssons utspel.

– Honduras är ett bra lag. Vi har kvalificerat oss för VM två gånger på de tre senaste försöken. Det säger väl ­någonting?

Men…

– Lyssna. Vi har slagit Mexiko och vi har slagit USA. Vi har bevisat vad vi går för. Honduras är ett lag med många stjärnspelare. Vi har killar i England, i Belgien, i Skottland och i MLS (amerikanska högstadivisionen) och vi har en mycket bra tränare samt en fin organisation kring laget.

Blir ni ledsna när folk inte tar er på allvar?

– Nej, det är ingen fara. Vi tar lätt på sådan kritik, det är inget nytt för oss. Som sagt har vi redan visat att vi förtjänar att få åka till Brasilien och när vi väl kommer dit så tror jag att vi kan fortsätta att överraska.

Åker ni dit för att njuta av festen, eller tror du verkligen att ni kan gå vidare ur gruppen (Frankrike, Schweiz och Ecuador)?

– Självklart ska vi njuta. Det är ett mästerskap i Brasilien, fotbollens hemland. Och det ligger nära Honduras så vi kommer att ha ett större publikstöd nu än vad vi hade i Sydafrika 2010. Men vi åker också dit för att visa världen vad vi går för.

”Binder oss samman”

Banegas tror sig veta varför landet med blott 60 aktiva proffs- och amatörklubbar (att jämföra med Sveriges 8 500) har gått och blivit ett av centralamerikas bästa landslag.

– I Honduras är vi fattiga, men det spelar ingen roll. Fotboll är som religion för oss, en symbol. Den binder oss samman och sprider glädje i hela landet. Alla kommer inte ha råd att åka till Brasilien, men de ­kommer kunna delta i festen ändå. Hemma i Honduras.

Honduras spelar VM för tredje gången

Historien om honduras

1921: Honduras spelar sin första landskamp. De möter Guatemala på bortaplan och förlorar med 1–10.

1981: Honduras vinner CONCACAF-mästerskapen och kvalificerar sig till VM för första gången någonsin.

2010: Honduras har nått VM för andra gången i historien. Väl i Sydafrika förlorar man med 0–1 mot Chile, 0–2 mot Spanien, tar poäng mot Schweiz men hamnar sist i gruppen.

2013: Honduras gör ett strålande VM-kval med segrar mot Mexiko och USA som lök på laxen. Det räcker till den tredje och sista direktplatsen och tvingar Mexiko till kval.

Honduras

Fifa-ranking: 41.

Förbundskapten: Luis Fernando Suárez.

Stjärnor: Maynor Figueroa (Hull), Óscar García (Huston Dynamo), Víctor Bernárdez (San Jose Earthquakes), Juan Carlos García (Wigan), Arnold Peralta (Rangers), Wilson Palacios (Stoke), Eimilio Izaguirre (Celtic), Marvin Chávez (San Jose Earthquakes), Andy Najar (Anderlecht), Jerry Bengtsson (New England Revolution).

Truppens totala marknadsvärde: 124,5 miljoner kronor

Baserat på den senaste samlingens trupp. Siffror via Transfermarkt.

ARTIKELN HANDLAR OM