Fotboll

Svensk toppspelare sexmobbad av tränaren

Av: 

Kristoffer Bergström

FOTBOLL

Spelarfackets Magnus Erlingmark: ”Vet att det finns i Sverige”

En svensk toppspelare i fotboll sextrakasserades av sin egen tränare.

När provokationerna gick för långt slog hon larm.

– Vi har pratat med klubben om det, säger spelarföreningens (SFS) generalsekreterare Magnus Erlingmark.

I torsdags skrev den landslagsmeriterade norskan Lisa-Marie Woods om sin förra lagkamrat. Spelaren ska i början av 2013 ha fått sexuella inviter av sin tränare i den norska toppklubben.

Trots att hon tydligt avböjt förslagen ska tränaren ha fortsatt skicka sms, brev och mejl. När landslags-spelaren tydligt sa ifrån ska tränaren, enligt Woods, ha bänkat henne.

Persson bedrövad

Lilie Persson är assisterande förbundskapten i svenska landslaget och har nästan fyra decenniers erfarenhet av svensk toppfotboll. Hon är förfasad över norskans fall.

– Jag tycker det är jättetråkigt att höra. Som ledare har man en maktposition, och att utnyttja det är inget bra, säger hon.

Har du hört om något liknande i Sverige?

– Nej, men sedan når sällan den här typen av saker till oss ledare. Om det skulle finnas något fall så når det troligen bara spelarna och stannar där.

”Främmande”

Linköpings klubbdirektör Anders Mäki säger något liknande:

– Det verkar helt främmande. Jag har ändå hållit på i tio år. Man borde ha hört något någon gång i så fall, till exempel när spelare och ledare byter klubbar. Det känns som att vår verksamhet är alltför seriös för att något sådant skulle kunna ske, säger han.

Men liknande saker har skett. Det har skett flera gånger i svensk toppfotboll på damsidan.

Tog upp fallet

Magnus Erlingmark är generalsekreterare för Spelarföreningen (SFS) och berättar om ett fall där en toppspelare upplevde sig sexuellt trakasserad av sin egen tränare.

När det blivit för jobbigt att bära sökte hon hjälp hos Spelarföreningen.

– Jag har hört om flera fall, och vet åtminstone en spelare som tydligt kände sig sextrakasserad av sin ledare, säger Erlingmark.

Drev ni fallet mot klubben och tränaren?

– Ja, vi har pratat med klubben och spelaren i det enskilda fallet. Det löste sig på ett bra sätt för alla parter, alla var nöjda.

Hur menar du att det löste sig?

– Det löste sig. Jag kommer inte att gå in mer på det.

Så hur skulle du svara om någon påstår att problemet bara finns i Norge?

– Jag skulle säga nej. Jag vet att det finns i Sverige. Precis som det finns på andra arbetsplatser finns det inom fotbollen.

Den norska spelaren gick, enligt Woods, i månader utan att avslöja tränarens beteende. Hur uppfattar du att mörkertalet är i svensk fotboll runt liknande händelser?

– Det händer säkert att man inte berättar här heller. Man kanske inte vill bli av med sin plats i laget, tyvärr, för man är i en beroendeställning precis som på alla arbetsplatser, säger Magnus Erlingmark.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa söndagens hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!