Han är på väg att fylla tomrummet efter Ahmed Yasin

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
FOTBOLL

GÖTEBORG. Höstens succéman Ahmed Yasin har återvänt till AIK.

Sommarens värvning, Mervan Celik, 27, har återvänt till fotbollsformen – och lyfter Häcken 2018?

– Mervan ser lätt och fokuserad ut. Det är bra, säger Andreas Alm efter 5–0-segern i säsongspremiären.

Tränaren Mikael Stahre lämnade överraskande Häcken för San José i MLS. Nye Andreas Alm ser inte ut att revolutionera fyran i fjolårets allsvenska Häcken som tappat ett par tunga namn i Alexander Farnerud, som brutit kontraktet på grund av skadeproblemen, Egzon Binaku, som gått till Malmö FF och Ahmed Yazin, som återvänt till AIK efter sitt succélån som gav sju mål för Hisingslaget i höstas.

I säsongspremiären mot division ett-laget Utsikten från västra Göteborg körde Alm vidare på Häckens typiska 4–3–3-uppställning, lät 16-årige jättetalangen Kevin Ackermann spela från start och de få i publiken på Bravida Arena fick se en återvändare som fått en nytändning.

Rivstartade

Häcken rivstartade med 1–0 efter tre minuter när Alexander Faltsetas drog in säsongens första mål från Hisingslaget, ribba in.

2–0 (21) kom efter ett inspel från höger där återvändaren Mervan Celik fick gott om tid på sig och placerade bollen säkert och vackert i mål.

– Mervan har varit i topp under mer än en träning där han haft mest löpmeter när vi kört tuffa pass. Han har haft många steg så här långt på säsongen, säger Häckentränaren Andreas Alm.

– När han kommer i lägena inne i straffområdet så har han varit där och petat in en del bollar. Mervan ser lätt ut och fokuserad ut. Det är bra, säger Alm.

Den tidigare Gaisspelaren Celik värvades till Häcken i somras och var då inte matchform efter två säsonger med sporadisk spel i turkiska Akhisar.

Celik återvände till allsvenskan efter fem säsonger utomlands som bland annat inkluderat ett år i Serie A med Pescara.

Celik imponerade

Det blev bara ett kortare inhopp i allsvenskan för den offensive mittfältaren i höstas.

Men i säsongspremiären var 27-åringen aktiv. Celik tog emot boll tidigt, startade anfall och tog löpningar i djupled. Mittfältaren imponerade även med ett frenetiskt defensivt arbete i jakten på att återvinna bollen.

– Jag vill att Celik ska hitta in med de här inspelen och sedan komma till skott. Det är hans spetsegenskap. Han kan säkert spela till höger också, men jag ser honom helst till vänster, säger Alm.

I den andra halvleken bytte Häckentränaren friskt och satte in åtta nya spelare. Men Häcken har bredden att kunna ställa upp med två bra startelvor.

Det var länge mållöst under den andra halvleken men under de avslutande fem minuterna fick Häcken utdelning för det stora spelövertaget.

Erik Friberg gjorde 3–0 (87), nyförvärvet Viktor Lundberg dunkade in 4–0 (88) och Joel Andersson avslutade med 5–0, två minuter in på tilläggstiden.

”Taktiskt skickligare”

Vad vill du utveckla hos Häcken med dig som tränare?

– Jag vill se en fortsättning på det de gjorde i fjol. Där det hårda jobbet och även allt som inte är snyggt räknas. Men också att vi ska vara steget före i tanke och rörelse så att vi inte behöver rädda upp situationer i efterhand. Att vi är taktiskt skickliga ett steg före motståndaren, säger Andreas Alm.

ARTIKELN HANDLAR OM