Patrik - syndabocken som blev Bayerns store hjälte

FOTBOLL

STOCKHOLM

Från given syndabock till guldmakare.

På några minuter.

Ett stycke tysk fotbollshistoria ristades med en svensk högerfot.

Med sitt första mål för klubben vann Patrik Andersson ligaguldet åt Bayern München.

Patrik Anderssons färd mellan fotbollens helvete och himmel tog drygt tre minuter, de tre sista i den makalöst spännande upplösningen i tyska ligan.

Han misslyckades med det han ska göra.

Förhindra mål - helst sådana i 90:e minuten.

Han lyckades med det ingen kräver.

Göra ett - på övertid.

29-åringen från Bjärred är spelaren som fotbolls-Tyskland talar om i helgen. Han var den givne huvudrollsinnehavaren i det mest dramatiska gulddramat någonsin i Bundesliga.

Förutsättningarna:

Schalke jublade för tidigt

Länge såg det ut som om Bayern inte behövde oroa sig. För bottenlaget Unterhaching ledde sensationellt med både 2-0 och 3-2. Men mitt i andra halvlek kom Schalkes vändning som ökade pressen på Bayern München. 2-3 blev till slut 5-3 och när matchen var över på Parkstadion firade redan Schalkes supportrar ligaguldet, medvetna om att Hamburg tagit ledningen med 1-0.

Patrik Andersson kom för sent in i duellen med Hamburgs Sergej Barbarez. Den bosniske landslagsmannen kom högst och först till inlägget från vänster.

Nicken förbi Oliver Kahn var perfekt.

Liksom timingen.

Det var bara sekunder kvar av ordinarie tid.

Allt hopp verkade ute - och Patrik Andersson kunde räkna med att bli stämplad som syndabock.

Effenberg lämnade över

Då, i tredje övertidsminuten, kom skänken från Hamburg. Målvakten Ujfalusi greppade en bakåtpassning - och Bayern fick indirekt frispark sju meter från målet.

Normalt ett givet läge för lagkaptenen och frisparksspecialisten Stefan Effenberg. Men det var ingen normal eftermiddag. Effenberg pekade på Patrik och petade bollen.

Patrik tog några rappa kliv, sedan stenhård vristträff - och bollen skar mellan högen av ben...in i mål.

Beckenbauer som ett barn

Sedan:

Bilden av sann oförfalskad lycka på Volksparkstadion. Patrik vrålade ut sin glädje, på läktaren hoppade klubbpresidenten Franz Beckenbauer jämfota och jublade som ett barn, tränaren Ottmar Hitzfeld skrek av upphetsning.

Lite senare, när han lugnat ned sig, sade Hitzfeld:

- Med det målet krönte Patrik sin säsong. Han har spelat övertygande hela våren.

Stefan Effenberg:

- Det är otroligt. Jag tittade på klockan efter deras mål och trodde att vi hade möjligheten till ett anfall till. Sedan fick vi frisparken. Jag ropade på Patrik eftersom han är bra på frisparkar.

- Och han slog in den!

- Det här var ett mästerskap fram till sista minuten. Nu måste vi snabbt ta oss samman och förbereda oss för Champions Leauge-finalen mot Valencia, sade Ottmar Hitzfeld.

Henrik Skiöld/TT