Avslöjar: Han tar över Hammarby

Stefan Billborn presenterad på onsdagen: ”Då vore jag korkad...”

Hammarby har gjort klart med en ny tränare.

Och som Sportbladet kunde avslöja blir det assisterande tränaren Stefan Billborn som nu tar över huvuduppdraget.

– Jag vore korkad om jag inte hoppade på den här möjligheten, säger Billborn på en presskonferens.

För en dryg vecka sedan fick danske tränaren Jakob Michelsen sparken från Hammarby.

– Det är alltid trist och jobbigt när man måste ta den här typen av beslut. Men vi känner oss helt trygga i beslutet och vi är i slutändan övertygade om att det här är rätt väg för Hammarby att gå. I de diskussioner som vi har haft internt den senaste tiden har vi tydligt känt att vi inte har samma syn som Jakob på hur vi vill utveckla laget, truppen och vårt spel, sa sportchefen Jesper Jansson.

Spekulerats kring Mellberg

Samtidigt berättade Jansson att Hammarby för diskussioner ”med ett par olika alternativ och räknar med att ha klart med en ny huvudtränare inom kort”. Hammarby kallade till en presskonferens klockan 14.00 ”med anledning av presentation av ny huvudtränare”.

Det har spekulerats i namn som Örebrotränaren Alexander Axén och förre Brommapojkarna-tränaren Olof Mellberg men Sportbladet kunde avslöja att det är Stefan Billborn som får jobbet.

– Vi har gått igenom många namn och tidigt insåg vi att den som kan driva Hammarby vidare bäst har vi i egna led. Han står för Hammarbys väg framåt och är den i Sverige som utvecklat flest elitspelare och återigen står för Hammarbys väg framåt, säger sportchef Jesper Jansson.

Sist i allsvenskan med Brommapojkarna

Billborn började som ungdomstränare i Brommapojkarnas organisation 1999 och blev 2012 assisterande tränare i a-laget. Säsongen 2014 fick 45-åringen sedan uppdraget som huvudtränare för BP men jobbet blev bara ettårigt sedan laget slutat sist i allsvenskan efter att bara ha tagit 12 poäng på 30 matcher.

I april 2015 flyttade Billborn istället till Hammarby där han blev chefstränare för klubbens akademi. Förra säsongen assisterade 45-åringen Jakob Michelsen i a-laget.

Vill verka i det tysta

– Det är klart jag är stolt över uppdraget, jag har också känt att Hammarby är klubb med en enorm potential. Jag har haft förmånen att jobba i två år och ett år med samma spelartrupp och jag ser en otrolig potential hos spelarna. Jag vore korkad om jag inte hoppade på möjligheten att ta Hammarby vidare, säger Billborn.

Spelmässigt vill han ha ett lite mer bollhållande spel och med ett aggressivare försvarsspel. Men han tänker inte stå längst fram i ledet och synas mycket.

– Jag tror många tränare drivs av att stå längst fram, att allt ljus ska vara på mig. Men jag har jobbat på heltid med fotboll i 20 år och det är jobbet med fotbollen som är det viktiga för mig. Sen har jag inga problem att sitta här på presskonferens, men det är inte det som driver mig, säger Billborn.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.