Kosovare Asllani får Diamantbollen 2017

Tog revansch på de som dömt ut henne: Viktigt att få fram det

avPatrik Brenning, Simon Norberg

Efter konflikt, hot om bojkott och inställd prisutdelning – till slut kunde Diamantbollen 2017 delas ut.

Kosovare Asllani, 28, fick ta emot priset som årets bästa kvinnliga fotbollsspelare och valde att i sitt tacktal rikta sig till de unga tjejer som likt henne möts av fördomar och motstånd i sin fotbollsvardag.

– Mitt tal var till dem, säger Asllani.

Hedvig Lindahl, Nilla Fischer och Kosovare Asllani var alla tre nominerade till Diamantbollen som årets bästa kvinnliga fotbollsspelare.

Strax före 22.00 gick Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist tillsammans med Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson upp på scen för att dela ut Diamantbollen 2017.

”Är oerhört stolt”

Hedvig Lindahl och Lotta Schelin har lagt vantarna på priset de sex senaste åren – men i år bröts trenden.

Priset gick nämligen till landslagsmittfältaren Kosovare Asllani med motiveringen: ”En spelare som utvecklats mycket defensivt och som vuxit till en nyckelspelare och ledare i landslaget. Hon besitter fantastiska kvalitéer i form av spelförståelse, målfarlighet och passningskicklighet och främst en vinnarattityd.”

– Jag är oerhört stolt att ta emot det här priset. Det här är inte bara mitt pris. Jag vill främst rikta ett stort tack till min familj som alltid stått vid min sida, till landslaget, till mitt klubblag. Det här priset är också till alla barn och ungdomar som har stora drömmar och kämpar för att en dag bli någonting. När jag var sex år gammal sa en släkting till mig att fotboll inte var för tjejer. När jag gick i högstadiet sa en rektor till mig att jag borde sluta spela fotboll slösade min tid och att jag aldrig skulle kunna försörja mig på fotbollen. De tände en låga i mig, en låga som brunnit starkare i mig ju fler som har tvivlat och som gör att jag står här idag, säger vinnaren i sitt tacktal.

”Mitt tal var till dem”

Efter prisutdelning förklarade Asllani tanken bakom talet.

– Alla som känner mig vet att jag inte tycker om att hålla tal. Det kändes surrealistiskt att stå där så jag försökt bara få fram det viktigaste jag tänkte på just då. Det var lite känslosamt, det måste jag erkänna.

– Alla vet att min väg hit inte varit spikrak och jag vet att det är många barn och ungdomar som kämpar med detsamma och har det lite tufft. Mitt tal var till dem. Tvivel finns det gott om men kämpar man tillräckligt och har viljan i sig tar man sig dit man vill. Det var viktigt för mig att få fram det.

28-åringen säger att hon hoppas att priset också kan vara ett bevis på att de som tvivlade på henne hade fel.

– Vi möts av fördomar hela tiden. Genom åren har man fått höra väldigt mycket. Det är klart att man känner att man vill jobba ännu hårdare för att ta sig dit man vill. Jag hatar att säga att man vill bevisa något men det är klart att det känts lite så. Jag kommer inte sluta för att någon säger det. Eller för att någon säger att man inte kan försörja sig som damspelare. Det är skönt att stå där jag står i dag och jag hoppas att de ser det.

– Det här är ett kvitto på att mitt slit varit värt det.

Hur ska du fira?

– Genom att gå och lägga mig tidigt förhoppningsvis. Det har varit så jävla jobbigt hela kvällen.

Asllani anlände till Linköping i somras och ledde laget till andra raka SM-guldet före FC Rosengård. Landslagsmittfältaren var också en av de mest framträdande spelarna i sommarens EM-mästerskap i Holland.

– Jag älskar att vinna. Och det vill vi fortsätta med. Nästa år vill vi vinna igen, sa hon till Sportbladet när det stod klart att SM-guldet hamnat i Linköping.

Foto: Stefan Jerrevång/TT NYHETSBYRÅN
ARTIKELN HANDLAR OM