Djurgården har flera skickliga spelare – men de utnyttjas fel

FOTBOLL

Laul: 1–1 mot Gefle visade ett lag som mår dåligt

Sommarlovet kommer lägligt för Djurgården.

1–1 mot Gefle visade ett fotbollslag som mår dåligt.

En bekräftelse för det påståendet satt på Djurgårdens tränarbänk i går. Sportchefen Stefan Alvén har plötsligt blivit manager.

– Tidigare tog tränarna ut laget i samråd med Stefan. Nu tar Stefan ut laget i samråd med tränarna, säger informationschefen Jonas Riedel.

Enligt Djurgården har det varit bestämt sedan i vintras att en manager ska ingå i organisationen, men ekonomin tillåter inte ytterligare en tjänst. Därför får Alvén dubbeljobba.

Bakom manövern går att ana att det kommit signaler från spelartruppen att allt kanske inte fungerar som det ska med tränare Lennart Wass och Carlos Banda.

Sett till gårdagens match har Stefan Alvén en hel del att göra, på så sätt är uppehållet välkommet för Djurgården.

Frustrationen på läktarna gick att ta på när Prince ikpe Ekong slog bort ännu en boll. Lika frustrerande anar jag att spelarna är. Från mittfält och framåt har Djurgården flera skickliga spelare men deras kvaliteter utnyttjas dåligt.

Drogs in i lördagslunken

Här finns till exempel speeden i form av Sharbel Touma, Christer Youssef och Kevin Igbonanike men i?stället gick Djurgården rakt i Gefle-fällan som består av lågt försvarsspel och ner med tempot för att kunna positionsspela i lugn och ro.

Djurgården hängde lydigt med i lördagslunken. Vid ett tillfälle räknade jag tillslag innan passning när Djurgården anföll:

Kasper Hämäläinen – fyra.

Prince Ipke Ekong – tre.

André Calisir – tre.

Sedan försökte Youssef spela på två – med en felpass som resultat.

När jag räknade igen använde Ekong åtta toucher innan han fick iväg sin passning. Där och då kände jag att min tes var bekräftad.

I all fotboll är normen och det man strävar efter att spela med ett eller två tillslag.

Det är inte automatiskt fel att använda många bolltoucher i fotboll, se på Leo Messi. Men onödiga tillslag är förödande om man vill dyrka upp ett motståndarförsvar. När lag hamnar i en trend med onödiga tillslag brukar det bero på att rörelse saknas och boll­föraren står utan alternativ att snabbt spela bollen vidare. Så var det på Stockholms Stadion i går.

Gefle närmast segern

Studerar man vissa spelare närmare ser det ut som att de saknar en grundläggande idé hur de ska agera offensivt.

Några bra anfall hade Djurgården men då var det ofta snabba omställningar som startade med ett utkast från Dembo. Det krävs mer än hyggliga kontringar om Djurgården ska nå en bättre tabellposition än den tiondeplats de ligger på nu, fyra poäng från nedflyttningskval.

Gefle – som sett över matchen var närmast ett ledningsmål – kändes uträknade ut efter Christer Youssefs lite oväntade 1–0. Men tränaren Pelle Olssons byten räddade poängen på tilläggstid. Veteranen Hasse Berggren, som började på bänken, höll enkelt undan Patrik Haginge i straffområdet och dukade för Jakob Orlov. Orlov byttes in i samma stund Gefle hamnade i underläge.

ARTIKELN HANDLAR OM