Zlatan på väg bort från Barcelona

FOTBOLL

Alfelt: Den som utmanar Barças stolthet tvingas till slut att lämna

Finns ett säkrare sätt att komma bort från ett jobb man inte vill ha längre än att kalla chefen för en idiot?

Zlatan Ibrahimovic är på väg bort från Barcelona.

Iväg efter ännu en fläckfri säsong med en ny mästartitel lagd till de många tidigare och ett, trots allt snack, fortsatt oerhört högt marknadsvärde. Med hjälp av den provocerande taktik hans agent fått att fungera så bra vid tidigare flyttar.

Foto: Zlatan med tränaren Pep Guardiola.

Jag kan inte tolka rutinerade agenten Mino Raiolas kontrollerat vansinniga kommentar på något annat vis. När man som Zlatans förlängda språkrör häcklar Barças tränare som ett fall för psykvården har man bestämt sig för att försvinna – och tjäna maximalt på att göra det.

Större än pengarna

Till sist handlar självklart allting om pengar i den mångmiljardindustri som framförallt den europeiska toppfotbollen numera är. Etablerade marknadsbedömare har uppskattat att Europas främsta ligor tillsammans med Champions League omsätter mer än 200 miljarder kronor per år.

Men det finns också klubbar som är så stora att även om pengar är det stora och mest betydelsefulla incitamentet så har man ändå råd att värdera sin stolthet högt.

FC Barcelona är en sån klubb. Més que un club – mer än en klubb. Om man spelar för klubben ska det finnas en stolthet ärligare än att kyssa ett klubbmärke första gången man får tröjan på sig.

Den som utmanar den stoltheten sätter sig själv i en sits där ens slut inte kan bli något annat än att man blir ombedd att lämna.

När Zlatans agent utmanar etablissemanget FC Barcelona med den mest förbjudna förolämpningen att håna klubbens utvalde ledare gör han det med en baktanke.

Samtidigt som han säger att Zlatan ska stanna i Spanien öppnar han för en flytt med sin provokation och han vet att Barcelona inte kan sälja för billigt. Raiola använder ju till och med övertydligt summan 75 miljoner euro i sin förolämpning av Guardiola.

Signalen är dubbeltydigt självklar. Barcelona uppmanas att sälja spelaren de inte riktigt har nytta av – men man måste ändå ta ordentligt betalt och därmed garantera Zlatans marknadsvärde och kommande lön.

Jag tror faktiskt inte att Barcelonas ledare är missnöjda med Zlatans prestation första året i superklubben. Han har gjort 16 mål, står officiellt för sju framspelaningar till mål men har även slagit ytterligare 30 öppnande passningar som medspelare borde ha utnyttjat.

Barça är så mycket större

Zlatan Ibrahimovic har presterat bra sin första säsong i Spanien. Problemet är att laget Barcelona är så mycket större. När Zlatan hamnar i en formsvacka, kanske på grund av skada, finns alternativ att ersätta honom med utan att någon kan upptäcka skillnad i lagets styrka.

Zlatan Ibrahimovic är en superstjärna i klass med Messi, Rooney, Cristiano Ronaldo och en knapp handfull till. Det säger i sig inte att han automatiskt ska platsa varenda gång som Barcelona spelar eftersom Barcelonas spel sätter sig över individernas kvaliteter.

Barcelona kräver mer än något annat internationellt topplag att spelaren anpassar sig till spelet än tvärtom.

Zlatan Ibrahimovic har inte smält in i Barcelonas spel trots att han presterat bra. Han har en spelstil som bygger mer på att utmana från stillastående vilket inte alls stämmer in på Barcelonas filosofi att spela snabbt till rättvända lagkamrater i fart.

För Barça är det nu en ren affärssak. Man har gjort en väldigt stor investering som inte varit dålig men heller inte lysande och nu måste klubben få tillbaka mesta möjliga.

En världsstjärna – absolut

Förutsättningarna är inte dåliga. Ifrågasättandet av Zlatan har aldrig varit om han är en världsstjärna eller inte. Det har hela tiden handlat om ifall han passar i Barcelona eller inte.

Raiolas utspel tyder på att Zlatan själv inte tycker det längre. Han är för äregirig för att bara sitta kvar och lyfta lön för ett och annat inhopp och därför tror jag att vår superstjärna är på väg till en ny storklubb.

England nämns oftast, mest därför att han ännu inte har spelat i den största ligan och visst skulle han göra många mål där också men kanske passar hans speciella mentalitet bäst i Italien.

Jag blir absolut inte förvånad om Zlatan Ibrahimovic kysser Milans klubbmärke efter sommaren.

ARTIKELN HANDLAR OM