Chelsea FC vann missarnas match

FOTBOLL

Säkrade dubbeln efter Drogbas frispark

Det såg ut att bli missarnas match i FA Cup-finalen.

Stolpen och ribban träffades flera gånger.

Men till slut gjorde Didier Drogba 1–0 – och Chelsea säkrade dubbeln.

– Fantastiskt, säger matchvinnaren,

Sett till spelövertaget och chanserna hade ett talande resultat i dagens FA Cup-final kanske varit 8–3 åt Chelsea.

Ligamästarna dominerade som väntat matchen redan från start och hade nästan allt bollinnehav och mängder av chanser.

Men det såg inte ut att räcka. Laget missade. Och missade. Och missade.

Trots att laget ägde matchen och hade massor av ramträffar stod det 0–0 i halvtid.

Redan efter 14 minuter träffade Frank Lampard ramen efter ett distansskott.

Sedan var det Solomon Kalou som hade helt öppet mål från ett par meters avstånd då Ashley Cole efter 26 minuter spelade fram honom från den vänstra delen av straffområdet. Kalou hade helt öppet mål bara någon meter från mållinjen, men sköt bollen i ribban.

Terry också i ribban

Bara tre minuter senare var det dags igen. Då nickade John Terry i ribban.

Och tio minuter senare var det dags för Chelseas fjärdje ramträff. Didier Drogba sköt en frispark från cirka 25 meter slog till en frispark med full kraft. David James lyckades styra upp bollen i ribbans underkant. Bollen studsade sedan ner mot mållinjen, men bara halva bollen var inne och 0–0 stod sig.

Ett par minuter senare träffade han åter stolpen efter att David James täckt de fria ytorna bra när Drogba kom igenom.

Men Portsmouth var inte varit helt ofarligt i den första halvleken. Efter 22 minuter fick Frédéric Piquionne Kevin-Prince Boatengs volley på foten, några meter från målet. Målet var i stort sett helt öppet, men skottet gick rakt mot Chelseas målvakt Petr Cech som fick upp en hand och reflexräddade.

Pompey missade straff...

I den andra halvleken blev det en annorlunda matchbild. ”Pompey” inledde bäst och fick en straff efter 55 minuter då Aruna Dindane blivit fälld av Juliano Belletti i straffområdet.

Men trots att Boateng fick Petr Cech att slänga sig åt höger samtidigt som Boateng sköt åt vänster lyckades Chelsea-målvakten rädda med fötterna, och 0–0 stod sig.

Efter 59 minuters spel spräcktes dock nollan till slut. När Chelsea fick en frispark från drygt 20 meter klev Didier Drogba fram. Han sköt bollen mellan två spelare i Pompey-muren, och bollen gick stolpe in, förbi David James.

– Man började tänka att man inte kommer att göra mål... Jag såg en liten lucka. Jag träffade stolpen igen, men den här gången gick den in, sa Drogba efter matchen.

...liksom Lampard

Målet visade sig bli matchens enda. Det blev inte riktigt lika många chanser i den andra halvleken, även om både Chelsea och (framför allt) Portsmouth hade ett par chanser som mycket väl hade kunnat resultera i mål, om det hade varit en match där lagen hade varit lite mer effektiva.

Men det var inte en sådan match. Inte ens Frank Lampard kunde göra mål, då laget fick en straff efter 88 minuter. Han sköt utanför, och matchen levde in i det sista.

Något ytterligare mål blev det dock inte. Chelsea vann med 1–0 och därmed säkrade dubbeln.

– Det är fantastiskt att vi tog dubbeln. Det var svårt att komma tillbaka och hålla oss fokuserade på den här matchen eftersom vi firade titeln förra veckan, säger Drogba.

ARTIKELN HANDLAR OM