Thomas Dennerby

Förslaget: Spela med mindre boll

Av: 

Patrik Brenning

Lena Sundqvist

FOTBOLL

Förbundskapten Dennerby och spelare starkt kritiska

Svenska fotbollförbundet har startat en utredning kring damfotbollen och öppnar bland annat för att damerna i fortsättningen ska spela med en mindre boll.

Ett förslag som lands­lagets förbundskapten Thomas Dennerby är starkt kritisk mot.

– Att ändra storleken på bollen eller göra målen mindre kommer aldrig göra damfotbollsspelare lika snabb eller långa som herrarna, säger Dennerby.

Foto: Fotbollförbundet vill göra damfotbollen mer attraktiv. Ett steg i att höja statusen kan bli att minska bollen. Något som får kritik från flera håll.

Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell säger att förbundet det närmaste året ska göra en total översyn av hela damfotbollen med målet är att öka intresset för sporten och höja damfotbollens status. En åtgärd kan bli att minska storleken på bollen för damerna.

Frågan aktuell

– I Danmark har man diskuterat bollens storlek och liknande. Frågan har blivit aktuell i några andra nordiska länder så vi sa på den nordiska konferensen nyligen att vi tar det som en stor fråga på nästa konferens om ett år. Fram tills dess ska vi nu jobba med frågan, säger Lars-Åke Lagrell.

Ett förslag som landslagets förbundskapten Thomas Dennerby är starkt kritisk mot.

– Att ändra storleken på bollen eller göra målen mindre kommer aldrig göra damfotbollsspelare lika snabba eller långa som herrarna. Det får vi leva med. Men jag vill inte göra bollen mindre.

Dennerby vill i stället att damerna, redan på ungdomsnivå, ska börja spela med den fullstora bollen.

– Debatten varit uppe ungdomsnivå och till och med på elitläger för flickor 15 spelar de med fyror. Två månader senare gör man sin första landskamp, då med femmans storlek.

Beslut nästa år

Förbundskaptenen får också stöd från de svenska stjärnorna.

–Det kan vara ett alternativ att lära sig att hantera den tidigare. Jag kan tänka mig att det är det som ligger bakom det att folk tycker att tjejer inte kan hantera den tyngre bollen. Men alla vi som spelar i allsvenskan kan det, säger Linköpings och landslagets Charlotte Rohlin.

Lars-Åke Lagrell vill avvakta utredningen innan han tar ställning i frågan. Till den nordiska konferensen i augusti nästa år ska det svenska förbundet ha tagit beslut om sin ståndpunkt.

– Det är bestämt att vi ska ha en stor diskussion om damfotbollen nästa år och vet att det i Danmark och andra länder finns synpunkter på bollstorleken. Vi måste därför förbereda oss till konferensen och diskutera igenom frågan, säger Lars-Åke Lagrell.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Thomas Dennerby

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Thomas Dennerby