Paulinhos avstängning hävs i efterhand

Fick varning för filmning – nu får Häcken-stjärnan upprättelse

avEllinor Åkeson

Paulinhos avstängning hävs.

Därmed är anfallaren spelklar till semifinalen i svenska cupen mot Djurgården.

– Jag tycker det här beslutet var väntat, för det går inte att inte agera när ett så uppenbart fel begåtts, säger sportchef Sonny Karlsson.

I matchen mot Gais blev Paulinho varnad två gånger om och således avstängd i kommande match mot Djurgården. Det första gula kortet kom efter 29 minuters spel, i en närkamp med Gais Leonard Pllana. Det andra kom i minut 89, efter att Paulinho gått omkull i straffområdet och, enligt domaren, svarat för filmning.

Överklagade

BK Häcken överklagade dock båda de gula korten, varav det sistnämnda nu hävts av Disciplinnämnden. Detta med motiveringen ”När det gäller den andra varningen anser Disciplinnämnden att filmklippen visar att Paulo De Oliveira i den situationen blev träffad av sin motståndare. Han har alltså inte försökt att vilseleda domaren genom att filma. Domaren har också som han får uppfattas medgett att hans bedömning var felaktig. Domarens bedömning av situationen var alltså uppenbart felaktig och någon varning skulle inte ha utdelats. Häckens begäran ska därför bifallas på så sätt att den andra varningen som Paulo De Oliveira tilldelades ska undanröjas. Beslutet innebär att Paulo De Oliveiras avstängning i Svenska Cupens nästkommande match är upphävd.”.

Domare Kristoffer Karlsson har fått ge sin syn på situationen och tillsammans med nämnden kommit fram till att varningen var ”uppenbart felaktig”. Enligt TB 7 kap 6 § andra stycket får domen ändras av Disciplinnämnden.

Beslutet var väntat

– Jag tycker det här beslutet var väntat, för det går inte att inte agera när ett så uppenbart fel begåtts. Men samtidigt betyder det mycket både för BK Häcken och för svensk fotboll. Alla kan begå ett misstag men det viktiga är att vi har ett system som innebär att vi, i den mån ett fel går att rätta till i efterhand, faktiskt gör detta. En rättvis jury som åtgärdar ett uppenbart felaktigt domslut och en domare som lämnat en efterrapport där han medger sitt misstag – all heder åt dem, säger sportchef Sonny Karlsson.

Semifinalen spelas lördag 18.15 på Tele 2 och sänds direkt i TV 12.

ARTIKELN HANDLAR OM