Herrlandslaget i fotboll

Zlatan kung i nya rollen

avMalin Wahlberg, Patrik Brenning

STOCKHOLM/ZAGREB. Zlatan Ibrahimovic låg bakom alla mål och visade att han fortfarande är kung – trots den nya rollen.

Nu vill han ha med kronprinsen John Guidetti till Ukraina.

– Det är klart att han ska med till EM, säger Zlatan till Sportbladet.

FOTO: ANDREAS BARDELL

Zlatan Ibrahimovic fick en mer släpande roll mot Kroatien medan Johan Elmander startade längts fram i anfallet.

Det blev succé. Zlatan låg bakom allt mot Kroatien i sin nya roll.

– Jag har spelat där innan så det är inget nytt för mig, man jobbar på ett annat sätt. Det fungerade bra idag, men det betyder inte att det fungerar bra alltid, säger Zlatan till TV3.

Redan efter 13 minuter spelade han fram Rasmus Elm som fälldes i straffområdet. Domaren pekade på straffpunkten och Ibrahimovic satte själv 1-0.

Guidetti inbytt

I paus gjorde Erik Hamrén fyra byten. Elmander gick ut till förmån för debutanten John Guidetti. Och samspelet med Zlatan såg ut att fungera bra. Redan efter en minut satte inhopparen Sebastian Larsson 2-1 efter att Zlatan ryckt på kanten och spelade in till Samuel Holén som gick på skott. Målvakten Stipe Pletikosa släppte retur rakt ut till Larsson som enkelt kunde sätta bollen i mål.

”En spännande spelare”

I den 69:e minuten var det dags igen. Zlatan stod för en perfekt passning till Larsson som satte sitt andra mål i matchen till slutresultatet 3-1.

– Zlatan gjorde en alldeles suverän fotbollsmatch och var involverad i det mesta, säger TV3:s expert Bosse Peterson.

Guidetti gick mållös i debuten, men Zlatan var nöjd med samarbetet.

– Bra, bra, det är första matchen. Hade han gjort mål i dag hade det varit för bra. Men bra, han har fått göra sin debut och känna på det. Han får komma in i gänget och smälta in, säger Zlatan.

– Det är en stor man att spela med, han hjälper mig mycket på planen. När jag får den så är det bara att ge den till honom så är det magi sedan, säger Guidetti.

Hamrén nöjd

Nu vill kungen ha med sig kronprisen till sommarens EM-slutspel.

– Det är klart att han ska med till EM. Det är en spännande spelare. I varje lag måste vi ha en ung liten joker, han är vår joker, säger Zlatan som själv fick stående ovationer av publiken.

– Kändes bra, det betyder att man gjort något bra. Man tar det positivt. Det är inte alltid man lyckas men i dag lyckades man. Publiken gillar det och det är en kick för mig, säger han.

Även Erik Hamrén var nöjd med lagets insats efter matchen.

– Jag fick många positiva svar, vi gör en riktigt bra match på en svår bortplan. Jag är väldigt nöjd med vårt uppträdande. Jag är väldigt nöjd med de svar jag fick, säger han till TV3.

ARTIKELN HANDLAR OM