Uefas hot: Kan diska England och Ryssland

1 av 2
FOTBOLL

Uefa varnar England och Ryssland efter gårdagens kravaller.

Lagen kan bli utslängda ur mästerskapet om våldsamheterna fortsätter, det skriver Uefa:s exekutiva kommitté i ett pressmeddelande.

Efter slutsignalen i matchen mellan Ryssland och England – som slutade 1–1 sedan Ryssland kvitterat på tilläggstid – bröt oroligheter ut på läktarna inne på arenan i Marseille.

De ryska supportrarna stormade in på en läktarsektion där det stod fullt av engelska fans. De ryska fansen ska ha rivit ner flaggor, slagits och jagat iväg de engelska supportrarna.

Det har varit många reaktioner och så här sa Zlatan Ibrahimovic på en presskonferens tidigare i dag:

– Det som hände tillhör inte fotbollen. Det är inte det vi vill dela med oss av, sa Zlatan inför Sveriges EM-premiär mot Irland.

Kan kastas ut ur turneringen

I förmiddags gick också Uefa ut med att Ryssland kan straffas för de massiva kravallerna på Stade Vélodrome. Det gällde då för rasism, pyroteknik och de våldsamma supporterkravallerna på arenan.

Nu agerar Uefa ytterligare och då gäller det båda nationerna. Organisationens exekutiva kommitté varnar för att man "inte kommer att tveka att införa ytterligare sanktioner mot engelska fotbollsförbundet (FA) och ryska fotbollsunionen (RFU), inklusive en möjlig diskvalificering av deras respektive lag i turneringen, om sådant våld inträffar igen".

Uefa säger sig också ha identifierat säkerhetsbrister, framför allt med att separera fansen, och kommer att se till att förbättringar görs på arenan.

De fortsätter sedan att skriva att ett sådant här oacceptabelt uppförande av så kallade supportrar till lagen inte har någon plats i fotbollen.

Svävar mellan liv och död

Uefa uppmanar nu både det engelska fotbollsförbundet (FA) och ryska fotbollsförbundet (RFS) att de ber supportrarna att bete sig på ett ansvarsfullt och respektfullt sätt i fortsättningen.

Redan innan matchen mellan England och Ryssland utbröt det massiva kravaller. I tre dagar drabbade engelska, ryska och lokala franska supportrar samman.

Det har kommit fram olika uppgifter i media om hur många personer som ska ha skadats under de stora bråken.

Men i går meddelade franska lokaltidningen La Provence att en person svävar mellan liv och död.

Den brittiska regeringen har också skriftligt kommenterat händelserna och är "djupt oroad" över våldet i Marseille, och "vi har erbjudit oss att skicka fler brittiska poliser inför nästa match som England spelar".

FA agerar efter hotet

På söndagseftermiddagen uttalade sig det engelska fotbollförbundets VD Martin Glenn om Uefas hot om diskvalificering. Till AP säger han att förbundet kommer göra allt i sin makt för att få bukt på våldet bland sina supportar. 
– Vi förstår de potentiella konsekvenserna av våra supporter handlingar. Vi accepterar till fullo att alla ansträngningar måste göras av FA för att uppmana supportrarna att agera på ett ansvarsfullt och respektfullt sätt, säger Glenn.

ARTIKELN HANDLAR OM

Uefa