Kravet: Inga fler misstag

FOTBOLL

Bank: Mer positionsdyslexi och horribla straffar– då får vi åka hem

Hårdare tacklingar, surare spelare, allvaret närmar sig och Sverige verkar i alla fall ha förstått grunderna.

För att ta sig hit behövde de göra en hel del rätt.

Vill de ta sig längre måste de sluta göra så många fel.

Snusmarinerad östgötska är inget enkelt språk, men när landslagsscouten Peter Wettergren ställer sig mitt på planen och skriker till spelarna är det svårt att missförstå:

– Detaljer! Detaljer, detaljer, detaljer! Jag tjatar hål i huvudet på er, men det är det som avgör matcher!

Meteorologerna såg en gråtung Atlant-himmel när Sverige rullade igång sin sista öppna träning inför EM-premiären. Psykologerna såg spelare som smällde på, stångades och slogs. Albin Ekdal sänkte John Guidetti, Kim Källström smällde på Oscar Lewicki, Zlatan Ibrahimovic skrek på allt och alla, Guidetti höll på att starta ett eget inbördeskrig när hans lag förlorat.

Själv tittade jag mer på detaljer.

Har sminkat över resan hit

Man behövde ju inte ens titta särskilt nära för att förstå vilken sorts match Sverige förväntar sig på måndag.

Spionerna Reine Almqvist och Peter Wettergren delade upp laget mellan sig, försvarsspelarna på ena sidan, anfallarna på andra. Anfallsmässigt nötte de tidiga inlägg och instick mellan ytterback och mittback. De försökte hitta rätt sorts löpningar från Sebastian Larsson, Jimmy Durmaz och Emil Forsberg, med rätt sorts tajming.

På försvarssidan ställde de upp två mittbackar mot en stadig anfallare, skickade in inlägg, styrde ut andrabollar mot kanterna för att låta mittbackarna hitta positionerna igen när nästa inlägg kom.

– Hitta bollen först! Och orientera er! skrek Wettergren.

Där har ni de tänkta nyckelsituationerna.

Och själva nycklarna?

De såg vi redan i kvalspelet, problemet var att Sverige hade förtvivlat svårt att hålla fast i dem då.

Det har gått snart två veckor sedan Erik Hamrén snackade igång den här EM-samlingen. Han satt i mörkblå pikétröja i ett hotell vid Humlegården i Stockholm, någon frågade vad han mest av all lärt sig av EM-missen för fyra år sedan – och Hamrén behövde inte fundera över huvud taget.

– Gör inga fel, sa han. Gör inga misstag. För då blir vi straffade.

Det senaste halvåret har vi använt ett lyckat playoff och en välgenomförd vänskapsmatch mot ett Gareth Bale-fritt Wales till att sminka över allt vi såg på resan hit.

Vi borde nog använda det vi såg då minst lika mycket.

Av de tolv mål Sverige släppte in på den knackiga, kurviga kvaltrippen var i alla fall åtta av den där sorten som ett vettigt fungerande lag ska kunna undvika.

Var det inte horribelt orsakade straffar (fyra stycken!) var det chansande eller passiva mittbackar, var det inte positionsdyslektiskt ytterbacksspel var det sömnigt försvarsspel när motståndarna hade inkast.

Och det var inte mot lag som var i närheten av Irlands direkthet, Italiens slughet eller Belgiens individuella briljans.

De där målen kom, om ni minns, mot Ryssland, Montenegro och Österrike.

Alla ägg i shajning-korgen

Det smällde på träningen i går, topplock for som nyårsraketer, och det var väl på sitt sätt befriande att se. Jag kan uppskatta ett urspårat tvåmålsspel lika mycket som vem som helst, men fotboll är väldigt sällan bara krig, och jag är inte ensam om att tycka att Hamrén periodvis lagt precis alla sina ägg i shajning-korgen.

Det är inte enkom energi och vilja som kommer att avgöra om Sverige dansar eller haltar sig igenom den här sommaren.

Det avgörs av detaljer, detaljer, detaljer.

Det beror på hur väl laget klarar balansen mellan att, å ena sidan, vara aggressivt och å andra sidan bollvårdande – hur de fixar att ställa sig bredbent mellan kontroll och mod.

För 48 000 kronor: Hur gör man det?

– Det är en svårt att säga precis vad som avgör det, men det är en mix av att göra allt vid rätt tillfälle. Gör man det kommer man att vinna matchen, sa Erik Johansson.

Får inga andra chanser nu

Jag frågade just honom, dels eftersom han stod framför mig, men också eftersom han efter en trasslig landslagsvår kommer att vara en av Sveriges viktigaste spelare när det handlar om just beslutsfattande.

Mot Wales senast kom han ju fel in i matchen, fattade ett par felbeslut och såg ovanligt otrygg ut med bollen. Det gick ju vägen ändå, det var Wales de mötte, han fick tid på sig att växa in i matchen och hitta både mod och kontroll.

I EM får Sverige inga andra chanser. Motståndet är annorlunda, marginalerna mycket mindre.

Misstag straffas här. De som är noga med detaljerna får en fin, fransk sommar.

Alla andra kan åka hem.

Onödiga målen