Självmål räddade Sverige mot Spanien

FOTBOLL

Olsson fick revansch på sig själv

Underläge, missad straff och ett nattsvart utgångsläge i kvalet till U21-EM.

Men lagkaptenen Kristoffer Olsson fick revansch efter ett spanskt självmål vid en hörna.

– Bollen skulle upp högre egentligen. Den kom lite lågt, det var tur den gjorde det, haha, säger Olsson.

Oavgjort mot Kroatien i förra kvalmatchen gjorde att Sverige hade gruppsegern i egna händer vid vinst mot Spanien. Men Blågult hade det svettigt.

Efter en mållös första halvlek tog Spanien ledningen i den 50:e minuten efter att Evertons Gerard Deulofeu sprungit sig ren och rullat in 1-0 bakom målvakten Tim Erlandsson.

Från syndabock till hjälte

Sverige flyttade fram och jagade en kvittering. Med fem minuter kvar på klockan kom drömläget. Debutanten Joel Asoro revs ned och ordnade straff.

Lagkaptenen Kristoffer Olsson klev fram – men träffade ribban.

– Just då var det sjukt tungt. Då kunde man blivit syndabock och gjort att vi tappat en viktig poäng, säger Kristoffer Olsson till Sportbladet.

– Vafan…straff ska man göra mål på. Jag tänkte att jag skulle lägga den till höger, men får upp den för högt.

Men mittfältaren fick en snabb revansch. Vid efterföljande hörna, som han sköt in i straffområdet, bjöd Spanien på ett självmål fram till 1-1.

– Den skulle upp högre egentligen, den var meningen till Melker. Den kom lite lågt, det var tur den gjorde det, haha. Jag hade slagit den två gånger innan och då hade han missat, säger Olsson.

"Vill att alla ger oss support"

Förbundskapten Håkan Ericson mycket nöjd med 1-1 efteråt. Inte minst med tanke på vilket lag Spanien ställde på banan i Malmö.

– Vi möter ett bra lag, väldigt bra lag. Överlag är jag nöjd att ta poäng mot ett sådant lag. När vi missar en straff så känns det som en seger, säger han.

Kristoffer Olsson:

– Som spelare individuellt är de bättre, de har spelare som spelar i topplag i La Liga och Premier League. Men fotboll är en lagsport och vi visar återigen att vi kan mätas oss med dem. Det är inte många i vårt lag som hade gått in i deras lag. Men det är skitsamma nu, säger han.

Resultatet 1–1 innebär en viktig poäng för Sverige som forfarande har playoffplatsen i egna händer och dessutom chansen på gruppsegern.

Men då krävs vinster i de två sista matcherna.

– Om Spanien hade vunnit så hade vi inte haft möjlighet att påverka förstaplatsen. Jag räknar kallt med att Spanien vinner båda. Så det är vinst i två matcher som gäller för oss, säger Håkan Ericson.

Först är det Estland borta. Sedan en avgörande match mot Kroatien på Vångavallen i Trelleborg.

– Estland ska vi vinna mot, annars har vi inte i EM att göra. Mot Kroatien är det 50-50. Men man måste ändå tänka att vi är två matcher från EM nu, säger Olsson.

Sverige kan få hjälp av Georgien. De tar emot Kroatien på tisdag kväll.