”Är inte realistiskt över huvud taget”

avAndreas Käck

FOTBOLL

Supporterprofilen: ”Handlar om maktbalans”

Malmö FF uppges överväga att dra sig ur allsvenskan för en ny ”Europaliga”.

Skrämseltaktik, menar Tony Ernst.

– Det ser jag inte som realistiskt över huvud taget, säger supporteprofilen.

Foto: BILDBYRÅN
Tony Ernst.

Det var den danska tidningen BT som avslöjade att flera nordeuropeiska storklubbar – däribland danska FC Köpenhamn och svenska Malmö FF – planer att dra sig ur sina respektive ligor och i stället bilda en ny ”Europaliga”.

– Det stämmer. Om vi inte agerar nu kommer de största klubbarna att växa sig ännu större och starkare medan det blir allt svårare för klubbar som oss, sa FCK-direktören Anders Hørsholt till BT.

Planerna är att betrakta som en slags motaktion till Uefas nya regler där Europas allra största lag gynnas, och skulle i teorin kunna sjösättas först till säsongen 2021.

– Det är mycket projekt på gång, det snackas och surras och det är mycket rykten. Man vet inte hur framtiden ser ut, sa MFF:s sportchef Daniel Andersson till 24malmo.se.

”Bröstar upp sig”

Men fansen känner ingen oro.

– Det här handlar om maktbalans inom fotbollen. Jag tror inte att man de facto tänker starta en ”Europaliga”, utan snarare att man vill brösta upp sig mot Uefa och markera ett tydligt missnöje, säger supporterprofilen Tony Ernst, som har en bakgrund som ordförande i MFF support och Svenska supporterunionen men som numer jobbar som redaktör på fotbollsmagasinet Goal.

Det här ska ses som en protest mer än någonting annat?

– Jag tror det. Man vill visa sina muskler. Man säger till Uefa att ”om ni gör så här, så tänker vi göra så här”, och så kanske man hittar en lösning mitt emellan.

Hur ser MFF-fansen på att eventuellt bryta sig ur allsvenskan?

– Jag tycker att vår ordförande Håkan Jeppsson uttryckte sig bra i Sydsvenskan då han konstaterade att det vore en så pass stor fråga att den i så fall skulle avgöras av medlemmarna, på årsmötena. Och jag har mycket svårt att tänka mig att MFF:s medlemmar skulle vara intresserade av detta. Vi är intresserade av att först vinna vårt 19:e SM-guld och därefter bli det första svenska laget att vinna 20. Där är vårt fokus.

”Allsvenskan blir starkare”

Är det en alarmerande utveckling ändå, att sådana här spekulationer förs över huvud taget?

– Nja, jag tycker att det rör sig åt bägge håll. Å ena sidan blir de ekonomiska krafterna i fotbollen starkare, men samtidigt tycker jag att allsvenskan också blir starkare. Vi har vant oss vi höga publiksiffror, det skrivs mycket om allsvenskan i media och det är en liga som engagerar väldigt många.

Så supporterkrafterna är starkare än de kommersiella?

– I alla fall i Sverige, det skulle jag verkligen säga. Sen ser det annorlunda ut i exempelvis Premier League. Där har man inte samma tradition av supporterägande- och inflytande som vi har här i Sverige. Supportrarnas kraft har visat sig vara stor i frågor som 51-procentregeln och ståplatsreducering. Vi har visat att vi vill bevara det vi har, det som är bra. Så jag har svårt att se MFF, eller något annat allsvenskt lag, bryta sig ur vår liga för att möta lag som Feyenoord och FC Köpenhamn... Skulle Stockholmsklubbarna vilja offra sex derbyn för att möte Heerenveen på bortaplan? Knappast!

ARTIKELN HANDLAR OM