Hamréns svåra val

FOTBOLL

Flera är aktuella – nu får 23 åka till EM: ”Olika synpunkter”

Erik Hamrén tog hjälp av 45 spelare för att lotsa Sverige till EM-slutspelet.

Vilka 23 får följa med den avgående förbundskaptenen till Frankrike?

– Jag har haft många diskussioner med mig själv, säger 58-åringen inför kvällens truppresentation.

Vilka spelare får representera Sverige under sommarens fotbollsfest i Frankrike?

Bara Erik Hamrén sitter på svaret, och i dag kommer han att presentera spelare för spelare under en tv-sänd presskonferens i Pelarsalen på Norra Latin i Stockholm.

– Om du tar ut en trupp och jag tar ut en trupp tror jag att 17-18 namn är identiska. Men sedan? De fem-sex sista namnen? Där kan det bli väldigt olika synpunkter. 15-20 spelare har slagits om de positionerna. Så jämbördigt är det mellan spelarna, säger Erik Hamrén till Sportbladet.

Basen i Pornichet

Till de tolv matcherna i EM-kvalet och det följande play-offet kallade Hamrén inte mindre än 45 spelare, och 30 av dem fick speltid.

Bara hälften av alla spelare som kommit och gått under kvalspelet får alltså tillbringa sommaren i Pornichet, där Sverige ska ha sin bas.

Har det blivit många sömnlösa nätter?

– Nej, det är en fördel jag har haft som ledare under alla år. Givetvis har jag funderat mycket, men jag sover bra. Annars hade jag inte hållit på så här länge, säger Hamrén, som inledde sin tränargärning för 35 år sedan.

Sverige möter, i tur och ordning, Irland, Italien och Belgien och är sämst rankat i grupp E. Erik Hamrén är givetvis medveten om det, men väljer att se möjligheterna.

– Det är min tro, att det är möjligt att gå vidare. Lyckas vi med det har vi gjort en väldigt bra prestation, och då kan allt hända. Vi kan överraska på samma sätt som U21-landslaget.

Ett skyltfönster

En framgång är viktig, inte minst för Erik Hamrén personligen.

Ett EM-slutspel är bästa tänkbara skyltfönster även för en avgående förbundskapten som söker nytt jobb inom fotbollen.

– Jag skulle gärna ta ett break på ett halvår och sedan ta ett klubblag eller ett landslag, men det är inte jag som bestämmer det. I den här branschen är det inga jobb man söker. Man blir tillfrågad, men jag vill jobba ett antal år till med fotbollen. Jag brinner fortfarande för det här, säger Erik Hamrén.

19.00: Sveriges trupp till EM presenteras

ARTIKELN HANDLAR OM