”Dif och Bajen lider av samma problem”

FOTBOLL

Bohmans 5 PUNKTER efter Djurgården-Sundsvall

Foto: BILDBYRÅN

Sundsvall knäckte Djurgården på bortaplan, seger med 3–1.

Sportbladets Per Bohman var på plats på Tele2 Arena – och delar här sina tankar från matchen.

Sportbladets Per Bohman.

1. ”Avgå Pelle", men till vilken nytta?

■ ■ Jag ska inte säga att alla gormade "Avgå Pelle" på Tele2 Arena, men när ropen vandrade över läktarna var det nära nog hälften som hängde på.

Djurgården och Hammarby lider av samma problem just nu. Livrädda spelare vars självförtroende totalt krackelerat inför den, i killarnas hjärnor, annalkande katastrofen. Som läget är nu med den enorma – och viss mån rättfärdiga – pressen från supportrarna klarar inte spelarna inte av minsta motgång. Det räcker med ett Stefan Silva-mål från ingenstans och sen finns det ingen väg framåt, utan tankarna verkar leta sig till ett svart hål som suger åt sig allt självförtroende. Djurgårdarna var paralyserande bortom räddning under resten av den andra halvleken.

Ju högre de förbannade supportrarna kräver att de ska "PRESTERA", desto mer verkar spelarna gå in i sig själva.

Så här: fansen har all rätt att vara vansinniga, men jag tycker inte att Pelle Olsson bör avgå. Jag tror fortfarande på den gamla sanningen att Olsson alltid gör resultat över tid, men det luriga är att han är en tränare som behöver lugn och ro samtidigt som hetsen hela tiden skruvas upp. En delikat situation, såklart. Halva säsongen återstår – och det ser jävligt illa ut – men det är upp till fansen att besluta sig om klubben redan i juli ska hamna i en fullskalig kris. Det är svårt att ge föreningen och spelarna arbetsro, det förstår jag, men jag misstänker att det är nödvändigt.

Det blir bara en total kris om fansen tvingar fram en total kris, tror jag.

2. Kevin Walker dominerade, men till vilken nytta?

■ ■ Få allsvenska spelare betyder så mycket för sitt lag som Kevin Walker. Han bevisade det under matchens första 20 minuter när Djurgården plockade sönder Gif Sundsvall.

Hemmalaget skapade omedelbart 4-5 distinkta målchanser.

Den gemensamma nämnaren?

Kevin Walker, såklart. Han hade, precis som under segersviten i våras, en finurlig fot med i allt av värde. 0–0-resultatet i halvtid får onekligen betraktas som smickrade för Sundsvall, men det är en klen tröst för Djurgården.

3. Pelle läste sönder "Giffarna", men till vilken nytta?

■ ■ Ärligt talat: Gif Sundsvalls svåranalyserade, svårmanövrerade fotboll har imponerat just för att den är svårutförd.

När "Giffarna" kör fast, vilket de ofta gjort sedan Runar Sigurjonsson försvann, är den emellanåt kriminellt naiv när laget rullar runt långt nere på egen planhalva.

När det funkar är det charmigt och svårbegripligt, nu mest dumdristigt, eftersom Pelle Olsson läste sönder bortalaget inledningsvis. Kevin Walker och Besard Sabovic klev högt på "Giffarnas" slarviga innermittfält, och Djurgården satsade allt på sin klassiska inläggsfotboll. Helt rätt, eftersom Mauricio Albornoz flög som en vante varje gång han försökte brösta upp sig mot Michael Olunga.

Att Pelle Olsson satte taktiken rätt är även det en klen tröst för Djurgården när effektiviteten inte ens når upp till mätbara nivåer.

4. Det pratades om Zlatan, men vi fick...

■ ■ Det är svårt att veta vem det är mest synd om: Håkan Ericson eller Gif Sundsvall?

"Giffarna" har en av seriens tunnaste trupper, och minsta attack på centrallinjen är förödande för en förening vars ekonomi inte utvecklats i samma takt som de sportsliga ambitionerna. Situationen är alarmerande för Sundsvall om Sonko Sundberg är allvarligt skadad.

Ändå är det den prövade förbundskaptenen som bör ta beskedet hårdast. Eftersom Jacob Une Larssons ses som högerback i truppen och Jocke Nilsson är halvskadad, har han nu bara Alex Milosevic och en reserv från Kalmar FF att tillgå på mittbackspositionerna. Det var från början ingen samling som skulle ta världen med storm, men nu är det redan mediokra truppen så barskrapad att man undrar om det ens är värt att åka till Rio.

Det pratades om Zlatan, men vi fick Sebastian Starke Hedlund (inget ont om honom, men ändå).

5. Vad hände med Kristinn Steindorsson?

■ ■ Kristinn, Kristinn, Kristinn. Det skulle ju inte bli så här. Sportchefen Urban Hagblom hyllades, med all rätt, för sitt kap. Att få in erkänt vasse poängspelaren Kristin Steindorsson till "Giffarna" var ett magiskt sportchefsarbete.

Men efter att islänningen startat samtliga matcher (utom de två senaste) är totalbetyget än så länge: menlös. Ingen speed, ingen kreativitet och en allmänt håglös uppsyn. Och det i ett Sundsvall som fram till ett par matcher sedan överpresterat. Mot Djurgården petades han alltså till och med ur 18-mannatruppen i sista stund. Lokala, oprövade förmågor som Peter Wilson och Erik Granat anses alltså mer kompetenta, vilket säger en del.