Polen till kvartsfinal – efter straffdrama

Xhakas jättemiss sänkte Schweiz

Polen gör sitt bästa EM någonsin och är vidare till kvartsfinal efter ett nervigt straffdrama.

Granit Xhakas jättemiss i straffläggningen sänkte Schweiz i Saint-Etienne.

– Verkar som att vi håller vårt löfte, säger den polske yttern Kamil Grosicki.

Polen gick in i EM-slutspelet med ett ganska ovant favoritskap inför åttondelsfinalen mot Schwewiz.

På tio möten länderna emellan hade polacken endast gått förlorande ur en match – och det var 40 år sedan.

Men det var främst en extremt tät polsk defensiv som höjde oddsen på ett schweiziskt avancemang. I gruppspelet släppte Polen inte in ett enda mål – en svit som nu har fått ett slut.

Heltaggade polacker tog direkt kommandot och ett intensivt stressande av det schweiziska försvaret ledde redan efter 30 sekunders spel till att Johan Djourou slog en snål passning hem till sin målvakt Yann Sommer.

Robert Lewandowski var framme och störde och bollen rensades till Arek Milik som fick helt öppet mål från straffområdets utsida, men anfallarens avslut gick metern över ribban.

Drömmål till 1–1

Schweiz spelade dock upp sig allteftersom, men ologiskt nog var det då – i den 39:e minuten – som Polen tog ledningen.

Kamil Grosick anförde en omställning på vänsterkanten, skickade in ett lågt inspel i sidled i straffområdet till Milik som släppte bollen vidare till en helt fristående Jakub Blaszczykowski.

Högeryttern behöll kylan och rullade snyggt in 1–0 mellan benen på Sommer.

I andra halvlek satsade Schweiz allt framåt och fick efter en rad jättelägen till slut utdelning.

Vänsterbacken Ricardo Rodriguez tvingade Fabianski till en jätteräddning på en frispark i den 74:e minuten och Haris Seferovic hade ett avslut klockrent i ribban strax efter.

Det skulle krävas något utöver det vanliga för att få hål på Polen i EM. I den 82:a minuten hamnade andrabollen hos Xherdan Shaqiri som från straffområdets utsida drog till med en fantastisk cykelspark som gick stolpe in bakom Fabianski.

– Målet kom tack vare hans tro och instinkt. Man måste ha en övertygelse när man kastar sig mot bollen på det sättet. Och lite tur, vilket vi tyvärr saknade i övrigt, säger den Schweiz förbundskaptenen Vladimir Petkovic till Uefas hemsida.

Xhaka missade

Fullträffan tvingade matchen till en mållös förlängning och därefter straffar.

Väl där visade sig Polen ha de starkaste nerverna, något som Arsenals nyförvärv Granit Xhaka såg ut att vara helt befriad ifrån.

I den andra straffläggningsomgången stegade 23-åringen fram – och brände grovt. Mittfältaren fick en sned träff och drog bollen åtminstone en meter utanför stolpen.

– Det var en miss. Det var en rejäl miss, utbrister SVT:s kommentator Staffan Lindeborg och får medhåll av experten Markus Johannesson:

– Han är så osäker och tar ansatsen direkt i stället för att ta god tid på sig. Hela han utstrålar osäkerhet, han ville bara bli av med den.

Därefter gick Polen rent och när Grzegorz Krychowiak slog in den avgörande straffen stod det klart att nationen är klar för sin första kvartsfinal någonsin i EM.

– Det vi har uträttat är stort och vi är mycket glada. Tidigare har jag sagt att vi inte vill åka hem innan det har blivit juli och det verkar som vi håller vårt löfte. Det här var en väldigt svår match för oss men till sist fick vi betalt för vår starka insats, säger Polens Kamil Grosicki.

I kvartsfinalen möter Polen antingen Kroatien eller Portugal. Ska Grosicki hålla sitt löfte krävs dock seger även där eftersom matchen spelas den 30 juni.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.