Var det guldtåget som gick för AIK?

FOTBOLL

Månsson: Det här var en märklig match

ÖREBRO. Jaha, var det guldtåget som gick för AIK?

Pang, pang, pang, pang – fyra mål till Örebro, sju poäng upp till Malmö.

Men för ÖSK så ser det allt ljusare ut.

Foto: Oskar Månsson.

Jag väntade in i det sista med att skriva den här texten, för det kändes som att det mycket väl kunde ramla in ett eller två mål på slutet här på Behrn arena. Och mycket riktigt: Ahmed Yasin kontrade precis in 4-2 på övertid.

Det var ju en sådan match.

Det var en sådan match där AIK kan vinna skotten med 13-5 och bokstavligen rada upp chanser i första halvlek och ligga under med 1-3.

Det var en sådan match där Marcus Pode framstod som världens bästa avslutare innan han haltade av efter 38 minuter med en lårskada och ett -betyg att vänta i morgondagens tidning.

En märklig match

Och så var det en match där en gulddröm kanske krossades.

Malmö bjöd in genom sin 0-0-match mot Gefle igår, men AIK tog inte chansen att knappa in. Sju poäng upp, tio omgångar kvar – det börjar bli riktigt låga odds på ny himmelsblå titel.

Som sagt: det var en märklig match.

AIK tog kommandot från start, spelade kort från mittfältet och framåt och skapade chanser i nästan varje anfall, men det brydde sig inte Örebro om. De brydde sig knappt om sig eget spel heller. För varför ska man göra det, när man bara kan skicka upp bollen och stänka dit den?

Efter åtta minuter spelade den förre AIK:aren Daniel Gustavsson fram den förre AIK:aren Alhassan Kamara som dunkade in 1-0 via stolpen som om han vore original-Crespo. Efter 16 minuter chippade den förre AIK:aren Robert Åhman Persson till Marcus Pode som tog emot bollen och la den till rätta på ett tillslag innan han smällde dit 2-0 via ribban.

Ställde upp med sköld

Och varför stanna där?

Några anfall senare Pode skickade upp 3-0 i krysset från 25 meter.

Där och då tänkte nog många att ex-MFF:aren skjutit SM-guldet till sin förra klubb, men det skulle inte bli enkelt, varken för Pode som alltså linkade av med en skada, eller för ÖSK.

Just före paus vrickade Henok Goitom in 3-1 på AIK:s tolfte avslut, och i halvtid formerade Alexander Axén om sitt lag: ett rakt 4-4-2 blev 4-5-1 med inbytte Ayanda Nkili som mittfälslibero. Örebro sjönk lågt, så lågt och ställde upp en niomannasköld vid straffområdet. AIK rullade runt, bytte positioner och letade lägen, som dök upp lite här och där. Men det var bara Kennedy Igboananike som fick in bollen, efter att Oscar Jansson, som annars var strålande, fumlat på ett inlägg.

ÖSK kan ha avgjort guldstriden

Henok Goitom hade ett par straffsituationer (utan att ha studerat repriser så såg den första klart misstänkt ut) men domaren Glenn Nyberg lät bli att föra pipan till munnen. Och på övertid skickade alltså Ahmed Yasin in det sista målet som jag inväntade för att slutföra min analys.

För fyra dagar sedan tappade Örebro en tvåmålsledning mot Malmö, nu höll de ut och tog tre poäng som kan bli viktiga när vi ska summera runt kvalstrecket bortåt november. På sätt och vis så kan de även ha avgjort en allsvensk guldstrid den här veckan.

ARTIKELN HANDLAR OM