Här är sanningen bakom klassiska frisparken – han ville stryka den

”Att få så många detaljer att stämma – det var stort”

Det är ett av svensk fotbolls mest klassiska mål och överraskade en hel fotbollsvärld.

Men Håkan Mild skulle egentligen aldrig slå frisparken till Tomas Brolin.

I andra delen av SVT:s dokumentär ”Bronshjältarna – sommaren vi aldrig gömmer” berättas allt om spelet bakom kulisserna innan målet mot Rumänien 1994.

Det var 79 minuter in i VM-kvartsfinalen mot Rumänien. Ställningen 0–0. Martin Dahlin hade fått frispark utanför straffområdet och förbundskapten Tommy Svensson var nästan på väg in på planen av iver. Stefan Schwarz vände sig mot bänken, vinkade lugnande och la upp bollen.

Lurade alla

Sekunder senare hade han hoppat över bollen, Håkan Mild slagit den vid sidan av motståndarna och Tomas Brolin fräckt löpt bakom muren för att sedan dunka upp den i nättaket.

– Det var en grej vi jobbat med tillsammans och som totalt överraskade inte bara Rumänien utan en hel fotbollsvärld, säger Tommy Svensson.

I andra delen av SVT:s dokumentär ”Bronshjältarna – sommaren vi aldrig gömmer” berättar nu Tommy Svensson att Håkan Mild egentligen aldrig skulle ha slagit passningen. Faktum är att Mild själv nästan ville stryka varianten.

– Dagen före matchen satt rumäner på läktaren och tittade på vår träning. Då kom Jonas (Thern) till mig och sa att han inte kunde spela. Han hade en sträckning i låret och jag hade bestämt att om inte Jonas kan spela så ska Håkan Mild det. Så kom jag att tänka på att ”hur fasen ska vi göra med frisparken då?”.

Maskering

Under maskering av en vanlig skottövning fick Mild fila på den svåra passningen för att friställa Brolin. Det gick knackigt för mittfältaren men Svensson stod på sig och informerade under kvällen för första gången resten av spelarna i laget om fräckisen. Resten är som bekant svensk fotbollshistoria.

– Att få så många detaljer att stämma i en kvartsfinal i VM. Det var stort. Det tycker jag, säger arkitekten Tommy Svensson.

Fotnot: Del 2 av SVT-dokumentären ”Bronshjältarna – sommaren vi aldrig glömmer” sänds i kväll kl 20.00 i SVT1

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN