”Jag mår riktigt illa”

FOTBOLL

Amerikaner reagerar på Wayne Rooneys lön

1 av 3

När Manchester United var på besök i USA passade engelska radiokanalen TalkSport på att låta amerikaner på gatan gissa Wayne Rooneys lön.

När de fick veta vad anfallaren tjänade flödade känslorna.

– Jag känner mig äcklad, säger en kvinna.

När Manchester United-anfallaren Wayne Rooney förhandlade upp sitt kontrakt med den engelska storklubben i februari i år klev han upp bland de absolut bäst betalda inom sporten.

Med en veckolön på hisnande 300 000 pund, motsvarande drygt 3,5 miljoner kronor, är han till exempel överlägset bäst betald i Premier League

När United tillbringade försäsongen i USA gav sig radiokanalen TalkSport ut på gatan för att låta amerikanerna gissa vad Rooney tjänar.

”Det är sorgligt”

Gissningarna låg lågt i relation till den riktiga lönen och när de fick vända på lappen med svarsalternativ för att se den riktiga lönen var förvåningen stor. Många var även upprörda över summan.

– Jag gillar det inte alls. Det får mig faktiskt att må riktigt illa. Jag känner mig äcklad, säger en person i klippet.

– Det är sorgligt. Han gör väl inte så mycket förutom att sparka på en boll?

”Lärare tjänar inte en bråkdel”

Att fotbollsspelare, däribland Rooney, ändå utsätter sig för en skaderisk i arbetet motiverar till viss del lönen enligt en kvinna:

– Jag har alltid ifrågasatt varför idrottsmän tjänar så mycket pengar. Men de riskerar sina kroppar varje dag. Varje gång de går omkull tänker jag att ”där gick menisken sönder”. Samtidigt tjänar lärare inte ens en bråkdel av det där och de bidrar med mycket mer till vår kultur och vårt samhälle.

Se Talksports klipp här (OBS: Extern länk).

ARTIKELN HANDLAR OM