Mejla

Simon Bank

Bank: Det roligaste – kontrasten mellan målskyttarna

FOTBOLL

GELENDZJIK. I fotboll behöver du både sublim talang och stenhårt slit för att lyckas.

I VM också.

Här möttes VM:s svalaste katt och VM:s bästa krigarskägg. Det blev 1–1.

En videobedömning till, en straff till, en VAR-diskussion till.

Det är alltså så här vi ska ha det med vår fotboll. Okej. Det finns både små och stora samtal att hålla kring det där, den här gången efter en handsblåsning mot Yussuf Poulsen. Grunden är att vi vill ha allting rätt, att vi så långt det går vill utplåna misstagen i en sport som är den bästa metafor som över huvud taget finns för det här livet.

Istället för att avgöras av hur domaren dömer avgörs nu matcher av när domaren tycker att det är VAR-läge. I linje med den här ambitionen kommer fotbollsmatcher om femtio år dömas av datorer som gör direktanalyser av ett bildunderlag från 200 kameror. 

Vi vill ju att det ska bli rätt, eller hur?

”Var besvikna!”

Nåväl, den här gången fanns det i alla fall ett symboliskt värde i straffsparken vi fick. Efter slutminutsförlusten mot Frankrike i premiären samlade Mile Jedinak sina lagkamrater i en ring ute på planen. Han var förbannad.

– Var besvikna, skrek han. Låt det göra ont. Men härifrån tills den sekund att vi åker hem från VM så ska vi visa världen något annat, något riktigt bra.

Australien har, otroligt nog, fortfarande chansen att gå vidare till slutspel i VM, efter en stark halvvändning i en svag match.

Det roligaste var kontrasterna mellan lagen, målen och målskyttarna.

Christian Eriksen har en annan roll här än i Tottenham, han är mer av fri tia i landslaget, och Åge Hareide växlar in så oerhört mycket av det beslutet. Eriksen har nu varit direkt inblandad i arton mål på sina femton senaste landskamper, och det här VM:et verkar bara bli ytterligare ett steg på den där resan från att vara respekterat klasspelare till att vara en av världens allra bästa på de där sakerna han gör.

Eriksen är en dundertalang, en född fotbollsspelare från urtryggt sömniga Middelfart. Fostrad i Ajax, upplärd av Dennis Bergkamp, genial i nästan allt. Bland det mest fascinerande med honom är att han är en av få levande människor som kan sprintlöpa upp för K2 i regnjacka utan att svettas. Inte en droppe. Aldrig nånsin.

Tänkte inte förlora igen

Den här matchen inledde han med att få en laudrupsk Nicolai Jörgensen-passning på läppen. Han drog till på halvvolley med fel fot, rakt upp i nättaket.

Inget att svettas över. 1–0, autobahn mot åttondelsfinal.

Det såg ut som att Danmark kände samma sak.

De hade väl inte sett när Mile Jedinak höll det där talet efter förlusten mot Frankrike.

Han tänkte inte förlora igen. Den här upplagan av Australien har väldigt lite gemensamt med de mer charmant framforsande lagen från tidigare VM, men de har fortfarande kvar sin moral. 

Deras förbundsstyrelse höll på att få dem uteslutna från VM, deras förbundskapten hoppade av efter kvalet, deras lagkapten var petad alldeles nyligen. Men här är de, och de springer och sliter och krigar precis som de alltid gjort.

Och främst av alla går alltså Mile Jedinak, med kaptensbindeln om armen och VM:s bästa skägg under hakan.

Pendlade 18 mil om dagen

När Christian Eriksen scoutades av Ajax harvade en 22-årig Jedinak runt Australien på jakt efter ett fotbollsjobb. Han pendlade 18 mil per dag, men började få nog. Han kunde ju lika gärna lägga ner allt och fortsätta jobba på sin farbrors firma. Ett hederligt jobb, vända papper och tjäna pengar. Han fick ett par tusenlappar i veckan, heltid skulle så klart ge mer.

När han väl fick ett kontrakt hade han provspelat i fem månader.

De senaste tio åren har han harvat sig upp till Europa, genom ett par respektabla klubbar, och nu har han slitit sig tillbaka in i Australiens startelva, som ledare och lagkapten.

För andra matchen i rad stod han vid straffpunkten, för andra matchen i rad slog han precis samma straff, för andra matchen i rad blev det mål.

Danmark var aldrig särskilt nära att ta över matchen igen efter det. En poäng är ingen katastrof, men insatsen var en besvikelse. De gjorde helt enkelt inte jobbet, de svettades inte tillräckligt.

Det må vara hänt. Men bara om man heter Christian Eriksen.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Av: 

Simon Bank

Publisert:

LÄS VIDARE

VAR-straff till Australien gav 1–1 mot Danmark

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

Fotbolls-VM

Christian Eriksen

Danmarks herrlandslag i fotboll