Granqvist: Sätt upp staty på hela laget

avMichael Wagner

FOTBOLL

JEKATRINBURG. Den tidigare lagkaptenen har redan fått en staty.
Nu höjs röster att den nuvarande också ska få det – i form av en gran.
– Då får man sätta upp en staty på hela laget, säger Andreas Granqvist.

Han är på väg att bli odödlig hos hela svenska folket som Granen.

Mot Mexiko gjorde han på nytt en hundraprocentig insats i försvaret kryddat med en iskall straff till 2-0 i 62:a minuten och fem plus i betyg från Sportbladets jury.

Hur nervös var du när du skulle slå straffen?

– Ganska nervös, men det var ganska mycket skönare att känna att vi ledde med 1-0 än om det hade stått 0-0. Jag var ganska bestämd på hur jag skulle slå den. Om han går åt rätt håll så får han ändå jobba hårt för att ta den, säger Andreas Granqvist.

De försökte psyka dig.

– Han sa några väl valda ord på engelska och jag hörde väl vad de sa.

Vad?

– Det ska vi nog inte ta i mikrofonerna…

– Han var besviken att vi fick straff. Jag var ganska lugn och hade bestämt mig att jag skulle slå den hårt och högt i vänster hörn och det gick bra.

Staty av granen?

På sociala medier snackades det om Granqvist som spelaren med isvatten i stället för blod i ådrorna och om att resa en staty – i form av en gran.

– Haha, trevligt. Då får man sätta upp hela laget i stället, säger lagkaptenen.

– Vilket lag det här är. Vi var otroligt besvikna efter Tysklandmatchen men vi slöt oss samman och gör en jättematch. Det var inte bara tur, vi var värda den här vinsten. 

Dansade du i omklädningsrummet?

– Spelarna vill inte se mig dansa. Min rytm är inte så bra. Jag håller mig till planen i stället.

Det sägs att Janne dansade.

– Jaså? Inte för mig i alla fall. Men det hade varit roligt att se.

När dansar Granen?

– Vinner vi VM-guld så ska jag dansa.

”Otroligt stolt”

Han fick frågan om omfattningen på framgången efter segern mot Frankrike i VM-kvalet, efter playoffsegern mot Italien, efter vinsten mot Sydkorea och nu återigen.

– Jag hade ett rätt okej 2017 också med att slå ut Italien och få vinna Guldbollen. Men att få stå här i dag och vara lagkapten för svenska landslaget när vi har gått vidare från den här tuffa gruppen – det är det största jag varit med om, säger Granqvist. 

– Det finns inget större än att spela i ett VM och jag känner en otrolig stolthet. 

– Mot Italien stängde vi till en match. Nu var vi tvungna att vinna och på det sättet vi agerade nu är den bästa matchen jag har varit med om. Vi är väldigt trygga och äntligen fick vi sätta dit några baljor. 

Exotiska Granen

I den mixade zonen flockas allt fler internationella journalister runt de svenska spelarna.

Även de är fascinerade av fenomenet Granen – som efter VM ska flytta hem för att spela i svenska andraligan och som har en höggravid hustru hemma.

Sofie och Andreas Granqvist dotter är beräknad att födas 3 juli, samma dag som Sverige spelar åttondelsfinal i VM.

– Än så länge har inget hänt hemma. Vi vet hur situationen är. Min fru är väldigt stark, hon har många nära och kära runt omkring sig. Det blir svårt att åka hem när man har en åttondelsfinal i VM att spela, säger han.

Påverkar det här din framtid på något sätt?

– Haha, nej. Absolut ingenting. Jag har tagit ett beslut att flytta hem till Helsingborg och i dagsläget finns inget annat att säga om det.

Foto: Pontus Orre