”Om Bajen-supportrarna köper 20 000 klockor så behöver jag inga pengar”

avFredrik Jönsson

Jiloan Hamad jagas av utländska klubbar efter en fin vår med Hammarby

Läget är ”50-50” att han blir kvar - men det finns en sak som kanske kan ändra förutsättningarna.

– Om Bajen-supportrarna köper 20 000 klockor så behöver jag inga pengar utomlands, säger Hamad skämtsamt och skrattar.

Hammarby hade en fin vårsäsong. Laget spelade nio raka matcher utan förlust innan första nederlaget kom i derbyt mot AIK. Trots förlusten, och efterföljande kryss mot Kalmar FF, toppar Bajen tabellen efter våren.

En av spelarna som stack ut tydligt under de elva första matcherna den här säsongen var Jiloan Hamad. Han är med högt upp i skytteligan och var på vippen att bli uttagen i Janne Anderssons VM-truppen.

”Finns en del på bordet”

27-åringen har omgärdats av en hel del flyttrykten.

– Det är 50-50, om jag ska vara ärlig. Det finns en del på bordet nu, men det är inget jag är jättesugen på. Sen har jag inte jag någon stress. Om det inte blir nu så kan det bli i januari. Det ska mycket till om det ska bli nu, det ska vara en bra klubb där jag känner att det är ett bra steg för att lämna. Vi har haft en jättebra start på säsongen och det vore coolt att fullfölja och kanske ta ett SM-guld med Hammarby, säger Jiloan Hamad.

Han har gynnats av att det har gått bra för Bajen, då har det även gått bra för honom. Det gör även att Hamad har enklare för att tacka nej till vissa klubbar.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

– Att vi ligger etta har ju såklart gjort att det har blivit mer intresse. Men det gör även att man kanske vill vara kvar och kan säga nej till en-två klubbar som man kanske gärna hade velat gå till om man hade legat i mitten av tabellen, säger han.

Hamad lanserade nyligen ett klockmärke tillsammans med bland andra förre lagkamraten Stefan Batan.

Kan det göra att du stannar kvar i Stockholm så du kan fokusera på klockbranschen och Hammarby?

– Om Bajen-supportrarna köper 20 000 klockor så behöver jag inga pengar utomlands, haha.

”Det här är på allvar”

Under vårsäsongen uttryckte 27-åringen ofta att VM-truppen var en morot för honom. Siktet är fortfarande inställt på landslaget, men störst fokus är på att fortsätta leverera och SM-guld.

– Vi har fått de som inte trodde på oss att kanske tänka ”det här är på allvar”. Det finns alltid nya mål att jaga, säger Hamad.

Hammarby tappade nyligen Pa Dibba till Kina. Samtidigt har AIK förstärkt med Sebastian Larsson, Erik Johansson har anslutit till Djurgården och Anders Christiansen har skrivit på för Malmö FF under sommaren.

– Vi har ingen stress. Vi vet vad vi har i truppen. Vi har en bra trupp, en bred trupp. Vi har (Mads) Fenger som inte har fått spela så mycket, han är en av de bästa mittbackarna i allsvenskan när han är i form, enligt mig. Vi har (Sander) Svendsen som var en av de bästa spelarna förra hösten. Det finns mer att hämta i laget. Sen tror jag även att vi kommer att förstärka, säger Hamad.

”Kommer att leverera under hösten”

Han förväntar sig att Malmö FF steppar upp i höst.

– Värvningen av ”AC” är bra. De kommer definitivt att skärpa sig, men det trodde jag att de hade gjort oavsett om AC hade kommit eller inte, säger Hamad.

Sen varnar han motståndarna inför hösten:

– Jag är inte nöjd. Även om det har gått jättebra så vet jag att jag kan mer. Historiskt sett brukar jag alltid vara bäst på hösten. Jag kommer att leverera under hösten, säger Hamad.

ARTIKELN HANDLAR OM