Pia Sundhage sågar Blatter

avAndreas Käck

Pratar utseendefixering i tv i kväll

I kväll byter Pia Sundhage ut sin träningsoverall mot ett mer ovant klädesplagg.

Sedan skickar hon en rejäl känga riktad mot Fifa-presidenten Sepp Blatter.

– Det är hål i huvudet, säger förbundskaptenen i TV3:s ”Patrik möter”.

”Patrik möter” sänds i TV3 klockan 21.30 i kväll.

Pia Sundhage är sannerligen ingen blyg person, fråga bara Cristiano Ronaldo. Under Ballon d’Or-galan tidigare i år rev svenskan av ett Bob Dylan-nummer inför en minst sagt överraskad publik. Efteråt fick hon beröm av Real Madrid-stjärnan.

– Han tyckte det var lite coolt, sa Sundhage då.

Till galan kom hon klädd i kavaj och svart t-shirt. I kväll kommer TV3:s tittare att få se henne i en annan utstyrsel. I ”Patrik möter” som sänds klockan 21.30 byter hon om till en vit och guldig klänning.

– Det var helt klart en annorlunda situation, men vad gör man inte för damfotbollen, säger Sundhage till Sportbladet.

’Korta och tajta shorts’

”Klädkuppen” var nämligen inte bara ett upptåg. I programmet diskuteras utseendefixering inom damfotbollen. Ett övertramp signerat Fifa-presidenten Sepp Blatter kom snabbt på tal. För en tid sedan föreslog han att damer borde ”spela i kortare och tajtare shorts för att öka sportens attraktionskraft”.

– Det är sådant tänk som jag vänder mig emot. För det visar att man inte tror på damfotbollen. Det är hål i huvudet kan jag tycka, säger Sundhage i programmet.

I helgen kom starka reaktioner mot Pernilla Wiberg och hennes utläggning i SVT:s ”Vinterstudion”. Wiberg menade att kvinnliga alpinåkare tjänar på att profilera sig genom sina utseenden.

– Hur andra sporter gör har jag ingen aning om, men jag har levt med det här länge. Det pratas mycket om utseende, både i damfotbollen och i samhället i stort, säger Sundhage.

Vill väcka intresse

I sommar ska hon leda landslaget i EM på hemma-plan. Mycket av det hon gör just nu handlar om att sätta damfotbollen på kartan inför mästerskapet.

– Jag vill att folk ska tänka: ”EM för damer, dit ska jag åka!”. Och jag hoppas att det inte är utseendet som avgör om folk kommer, utan prestationen på plan. Själv är jag helt ointresserad av utseende. Människan är vacker inombords, det är viktigt att komma ihåg, säger Sundhage.

ARTIKELN HANDLAR OM