Säkerhetsmissen på Friends oroar AIK

avFredrik Falk

Publicerad:
Uppdaterad:

Miljardbygget behöver dispens från Uefa

Friends Arena saknar ordentliga biljettspärrar vid entréerna.

Säkerhetsmissen kan skapa stora problem vid högriskmatcher i allsvenskan, enligt AIK:s säkerhetschef Henrik Koch.

– Jag har tjatat om det här sedan 2007 men inte fått någon respons, säger han till Sportbladet.

När landslaget spelade mot Irland under fredagens VM-kval hade Svenska fotbollsförbundet dispens från Uefa.

Anledningen: Entréerna saknar ordentliga biljettspärrar – en nödvändig säkerhetsanordning för att hålla kolla på publiken och försvåra eventuella stormningar, enligt Uefa.

Fotbollsförbundet säger att spärrpaketen ska installeras senast i juni – då fotbollsförbundets dispens hos Uefa går ut.

"Kan bli problem"

AIK, som kommer att spela ett flertal matcher på Friends innan spärrarna är på plats, är inte helt nöjda med arenans säkerhetstänk. 

– Jag har hört från flera olika chefer att det ska vara en öppen och gemytlig arena och att folk kommer att uppföra sig. Visst, det kan väl stämma, till en viss gräns. Men vissa säkerhetsåtgärder ska vi inte tumma på, biljettspärrarna är en sådan grej, säger Henrik Koch.

Bland annat har AIK ett derby mot Djurgården och match mot ärkerivalerna IFK Göteborg under vårsäsongen.

– Risken för oroligheter och stormningar kanske inte är så stor på AIK:s sektioner. Oftast är det ju bortalaget som stormar och när vi börjar närma oss en slutsåld arena kan det bli problem, säger Koch.

Behövs extra folk

Säkerhetsmissen kommer också att svida i plånboken för AIK.

– När de inte har konkreta, byggda spärrar måste vi ju kompensera med personal. Och vid stökiga matcher kanske vi måste ta in folk utifrån, som polisen. Det är inte billigt direkt, säger Koch.

Hur ser du på att en arena i miljardklassen inte uppfyller alla säkerhetskrav?

– Jag har tjatat om det här sedan 2007, men inte fått någon respons. Det klart att det ska finnas biljettspärrar, men de får väl se till att fixa det nu när det ska spelas en EM-final i damfoboll i sommar.

Förbundet: Ingen säkerhetsfråga

Fotbollsförbundet har tidigare fått kritik för säkerheten, men förbundets ansvarige för arenan, Sune Hellströmer, viftar bort kritiken rörande biljettspärrarna.

– Den uppfyller alla krav. Det här ingen brist och ingen säkerhetsfråga. Det handlar snarare om arenans klassificering, för att arenan ska bli toppklass måste vi införa det här, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

AIK

Uefa