Derbyhjältens nya mål

FOTBOLL

Succén byttes mot två tunga år – nu har Rexhepi bytt livsstil: ”Måste bevisa att man ska spela”

1 av 2 | Foto: anfallsfajt Förstavalen på topp i Malmö FF är nyförvärvet Magnus Eriksson och Tokelo Rantie. Men när den sistnämnde är skadad får nu Dardan Rexhepi chansen. Och det är en anfallare i ny fysisk form som startar.

18 år gammal sköt han Malmö FF mot guldet i derbyt mot Helsingborg.

2,5 tunga år senare ska Dardan Rexhepi äntligen ta nästa steg – med rätt kost och tung ensamträning.

– Mindre pizza och kebab, mer kyckling och fisk, säger MFF-anfallaren.

Det var den 15 september 2010.

Dardan Rexhepi hade nyligen skrivit på sitt första a-lagskontrakt med Malmö FF och gjort två inhopp i allsvenskan.

Då MFF:s två ordinarie anfallare, Agon Mehmeti och Daniel Larsson, var avstängda valde tränaren Roland Nilsson att låta den 18-årige Rexhepi starta det enormt uppskruvade ”guldderbyt” mot Helsingborg på hemmaplan.

Bakom båda målen

I en intervju med Sportbladet på matchdagen pratade han om att han aldrig träffat Zlatan Ibrahimovic.

– Men jag får träffa honom i landslaget om några år. Då spelar vi på topp tillsammans (skratt).

17 minuter efter avspark skickade Rexhepi in 1–0 till sitt MFF och sedan spelade han också fram till 2–0.

– Som en dröm. Jag hoppas detta var början på något stort, sa han efteråt.

En dryg månad senare vann MFF allsvenskan sedan Rexhepi hoppat in i samtliga sju matcher efter derbyt och gjort ytterligare ett mål.

Inför säsongen 2011 var det dags för en ny Sportbladet- intervju.

– Jag hoppas det blir mitt år i år. Nu ska jag bevisa att jag kan föra Malmö till titlar, sa han.

Det blev visserligen nio allsvenska matcher från start men för det mesta fick Rexhepi börja på bänken och se Mehmeti och Larsson starta längst fram och målfabrikationen stannade vid ett ynka mål. Och några titlar var inte MFF i närheten av.

Mehmeti lämnade

På sommaren värvades dessutom Mathias Ranégie för 15 miljoner kronor och Rex­hepi kom ännu länge bak i anfallskön.

Mehmeti lämnade MFF efter säsongen 2011 men Rex­hepi kom inte närmare startelvan för det.

I fjol blev det inte en enda match från start trots att Ranégie såldes efter halva säsongen. Klubbledningen trodde uppenbarligen inte på Rexhepi utan lånade i stället in sydafrikanen Tokelo Rantie som ersättare för Ranégie.

Efter matcherna smet Rexhepi i regel ut bakvägen från Swedbank stadion för att slippa prata med media.

Tidigt på hösten stod det klart att Daniel Larsson efter säsongen skulle bli näste ­anfallare att lämna MFF och efter säsongen bestämde sig Rexhepi att något måste hända om han skulle ta en plats i MFF:s startelva.

– Jag beslöt mig för att inte ta semester utan träna på. Så medan de andra drog och ­solade stannade jag kvar här i vinterkylan, berättar han.

Hjälp om kost

Lagets massör och styrketräningsinstruktör Greger Andrijevski, som fått en större plats i truppen den här säsongen och också är kostrådgivare, har varit viktig för Rexhepi. Den gamle MFF-anfallaren hjälpte Rexhepi att lägga om kosten.

– Dardan har varit extremt grundlig i december och byggt upp en styrka som är en stor, stor skillnad mot tidigare. Jag har hjälpt honom med recept och han hade egen mat med sig efter träningarna i vinter. Han ger sig själv chansen nu, säger Andrijevski.

Rexhepi känner sig starkare än någonsin.

– Kosten är en stor del i det. Man har fått en annan inblick och syn på kosten, säger han.

Är det något speciellt du äter eller inte äter?

– Det är ingen magi. Jag har ändrat kolhydratskällan till mer fullkorn. Jag har bytt ut vanligt ris mot råris, bulgur och couscous. Såsen är inte bearnaise... och så vidare. Jag är mer noga med vid vilka tidpunkter jag äter också. Och så har jag tagit bort lite ”skit” – godis och sånt.

McDonalds?

– Dit har jag aldrig gått så mycket. Jag var mer än en pizza­kille förut. Så det har blivit mindre pizza och kebab, mer kyckling och fisk.

”Är starkare”

Och så all extraträning på det. Under ­semestern i december körde Rexhepi och ett fåtal spelare till mycket i kombi­hallen på Stadionområdet tillsammans med Andrijevski och andra i ledarstaben.

Rexhepi kombinerade detta med egen fysträning hemma i Lund i friidrottshallen.

– Det har varit en bra kombination. Men vintern har ­varit hård.

Självförtroendet stärks när man känner sig starkare fysiskt?

– Så är det. Jag kör inte i gymmet för ”strandlooken” utan det jag gör i gymmet ska gynna mig på planen. Det har det gjort. Jag känner mig starkare. Det har hjälpt mig enormt.

Du har haft några tunga säsonger?

– Ja, det har varit lite upp och ner.

Vad har det berott på?

– Om jag ska vara ärlig vill jag inte prata så mycket om det. Men man har varit ung och inte haft erfarenheten. Det är upp och ner i livet också, ­precis som i fotbollen.

Har det varit tungt?

– Ja, det är klart. Det är det för alla i sportbranschen ibland. Men man måste foku­sera riktigt djupt och hitta kraften för att fortsätta bevisa att man ska spela.

”Ung och oerfaren”, säger du – trodde du att du var en ”stjärna”?

– Nej, jag har inte den uppfostran. Det går fort i fotbollen, på gott och på ont, och man måste ha balans i det ­hela. Men det tillhör det förflutna, nu tittar vi framåt.

Köpte Eriksson

Men fakta är att Rexhepi kunde träna hur mycket som helst i december – i januari valde ändå MFF att göra en ny prestigevärvning på anfalls­sidan när man köpte Magnus Eriksson från belgiska Gent.

Därmed har Rexhepi fått finna sig i att vara tredjeval igen.

Hur ser du på kon­kurrensen?

– Jag vet att det kanske låter traditionellt, men bra konkurrens ser jag som positiv. Vi har alla våra kvaliteter där framme men samtidigt kan alla kombinera med varandra. Fast det är klart att man vill spela.

I kväll mot Åtvidaberg borta kommer Rexhepi, på grund av Tokelo Ranties skada, i alla fall få spela från start i allsvenskan för första gången sedan hösten 2011.

Har du varit nära att lämna MFF eller bli utlånad?

– Nej.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö FF