Fast i sin pappas skugga – nu vill Timothy Weah göra sig ett eget namn

Hans pappa är Afrikas första och hittills enda Ballon d’Or-vinnare, en fotbollslegendar och numera president i Liberia.

Nu ska hans 18-årige son göra sig ett eget namn.

– Jag vill vara Timothy Weah. Vara mig själv, spela mitt eget spel – men fortfarande följa i hans fotspår, säger han.

En nyvaken blick och man hade kunnat tro att året var 1992.

Det var året då George Weah gjorde sin debut för Paris Saint-Germain.

Född i Liberias huvudstad Monrovia, uppvuxen i slumområdet Clara Town, hade Weah tagit sig hela vägen till den franska huvudstaden, via Arsène Wengers Monaco och en sensommardag 1992 gjort sitt första mål för klubben mot Strasbourg.

Nästan exakt 26 år senare, den 12 augusti 2018, gjorde hans 18-årige son Timothy Weah sitt första Ligue 1-mål. I den första ligaomgången för säsongen mot Caen.

– Jag har jobbat hårt för att ta mig hit, sa den unge anfallaren under PSG:s försäsongsturné.

– Jag har mött en massa folk som har sagt att jag alltid kommer få stå i min pappas skugga. Jag tar det bara och använder det som motivation. För även om jag älskar min pappa så försöker jag göra mig ett eget namn.

”Mamma lärde mig grunderna”

Vad som hände George efter debuten och det första målet 1992 är modern fotbollshistoria.

Efter att Weah vunnit Ligue 1 med PSG – klubbens blott andra ligatitel av vad som i dag har blivit betydligt fler – blev han utsedd till världens bäste fotbollsspelare 1995. Det var första gången Ballon d’Or gick till en afrikan.

Vidare bar karriären till Milan, men även på lån till Chelsea och senare till Manchester City, Marseille och Al Jazira innan han avslutade karriären 2003. Sedan dess har han framför allt gjort sig ett namn inom politiken där han efter tre år som senator i Montserrado County blev president för Liberia tidigare i år.

George Weah
George Weah

Men vid sidan av fotbollskarriären hade Weah en bostad i USA, i New York. Där kom han att träffa sin blivande hustru, Clar, som jobbade på den bank där han öppnade ett konto.

Det resulterade med tiden i Weahs tredje barn. Den 22 februari år 2000 föddes Timothy Weah.

18 år senare tackar Timothy föräldrarna för fotbollskarriären, men i första hand inte sin pappa. Mamma Clar var hans första tränare i West Pines Uniteds juniorlag efter att de flyttat till Florida.

– Hon har haft en enorm påverkan på var jag är nu. Hon lärde mig grunderna, hon pressade mig till att bli bättre. Det var i Florida jag började spela på riktigt, har unge Weah sagt.

Men visst har även hans pappa varit till stor hjälp. När Timothy var yngre, men även nu när han han blivit lite äldre.

– Han brukade ge mig små tips som jag använder mig av. Så som att ett enkelt sätt att göra mål är att skjuta i det bortre hörnet. Han lärde mig det och nu använder jag mig av det ofta. Enkla rörelser, bara att byta riktning - sådant som han gjorde när han spelade, berättar Weah.

– När jag växte upp... Jag var inte född när min pappa spelade, men i och med att jag blev äldre började jag surfa på internet och utforska vem han var. Jag har sett filmklipp på Youtube från när han spelade. Jag tittar fortfarande på hans klipp och försöker lära mig av dem. Men det ni ser på planen när jag spelar är till fullo mig själv.

”Spelar med killar jag väljer på Fifa”

Timothy har alltid varit en stor talang. Efter att han flyttat tillbaka till New York från Florida började han spela för BW Gottschees ungdomslag, gick sedan vidare till New York Red Bulls akademi. Samtidigt tog han sig tidigt in i det amerikanska landslagets system, U14, U15 och U17. I mars tidigare i år blev Weah den förste spelaren född under 2000-talet att debutera för USA:s A-landslag.

Han hade ha kunnat spela för Frankrike, Jamaica och Liberia. Men fast han själv alltid har tyckt att valet varit enkelt har han kritiserats för valet av USA.

Något som han tror kopplas ihop med hans pappa.

– Det finns folk som har sagt att jag inte kommer bli lika bra som min pappa. Att jag är en sopa och frågat varför jag spelar för USA. Men det motiverar mig bara att bli stjärnan som mitt land har letat efter. Min dröm är att i framtiden bli den största talangen som någonsin har kommit fram i USA, säger Weah och riktar framför allt sin tacksamhet till hemstaden New York.

– Om man sätter fotboll åt sidan så är New York en stad som formar människor. Den formar artister, basketspelare, fotbollspelare, till vad de är i dag. Jag känner att New York har format mig - den har gjort min mentala inställning väldigt stark. Jag ger cred till New York för det.

Det kan låta som att han bott där hela sin tonårstid, men så är det inte alls. Som 14-åring flyttade han över Atlanten för att ansluta till PSG:s akademi. Ett klubbval som flörtade med supportrar uppväxta under hans pappas tid.

Men att valet av PSG enbart berodde på hans pappa har Timothy Weah förnekat. I stället har han poängterat att det handlade om de egna utvecklingsmöjligheterna och chansen att få spela med spelare som Neymar, Edinson Cavani och Kylian Mbappé.

– Det finns den där första träningsveckan med proffsen där du säger ”herregud, det är verkligen sant". Jag spelar med killar jag väljer på Fifa, som jag ser på TV. De gör otroliga saker. Som ung är du bara chockad över möjligheten att spela tillsammans med några av dessa fotbollslegendarer, har han förklarat.

”Det handlar inte om mig – det handlar bara om honom”

Få hade räknat med att det skulle gå så fort för honom. I mars A-lagsdebuterade han med ett inhopp mot Troyes och i den avslutande omgången fick han göra sin första start i Ligue 1, mot Caen, efter att titeln redan hade säkrats.

Sitt första seniormål gjorde han i den franska supercupen mot Monaco, det efter en imponerande försäsongsturné där han bland annat gjorde mål mot Bayern München.

När han nu går mot sin första seniorsäsong är pappa förväntansfull.

– Jag ville att min son skulle vara fri att göra vad han tyckte om att göra, men vad han tyckte om att göra var att gå ut och spela fotboll, har George Weah sagt om sin son.

– Han är inte bra eftersom han är ”George Weahs son”. Han är bra eftersom han älskar sporten. Han lär sig sporten på egen hand. Jag tror att det är rätt väg att gå. Allt han kommer att göra – berömmet går till honom. Det handlar inte om mig.

Frågan är dock om det för omvärlden någonsin kommer att bli så, att Timothy lyckas bli sin egen Weah?

Kanske, kanske inte. Men han har åtminstone fått en lysande start på sin egna karriär.

Och han kommer sannerligen försöka ta sig ur sin pappas skugga.

– Vart vi än gick – butiken eller vad som helst – var alla bara ”åh, det där är George Weah”. Jag brukade bara skratta och säga ”min pappa var en av världens bästa spelare och jag vill följa hans fotspår”. Men jag vill också skapa mig mitt egna namn. Jag vill vara Timothy Weah. Vara mig själv, spela mitt eget spel och fortfarande följa hans fotspår medan jag gör det, berättar Weah.

– Det är bara en sådan grej jag inte kan komma bort från, faktumet att min pappa är den han är. Han kommer att vara här oavsett. Men det är upp till mig att jobba hårt och visa världen att jag också kan vara en spelare av allra högsta klass. Det är så jag kommer att få respekt.

Källor: BBC, ESPN, SoccerAmerica.com, FourFourTwo, USA Today, La Depeche, AmericanSoccerNow, EDPSoccer.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.