TVINGAS GÅ PÅ A-KASSA

FOTBOLL

Hyséns nya liv som arbetslös: ”Normal Svensson”

1 av 12 | Foto: Glenn Hysén går på gatorna som en vanlig man. Här under ett besök i Liverpool.

GÖTEBORG. En av Sveriges populäraste idrottsprofiler, välbetald tv-kommentator och många intjänade proffsmiljoner.

Men nu har Glenn Hysén, 49, inget jobb – och i veckan var han på obligatoriskt möte hos arbetsförmedlingen.

– Jag är som en barnunge, det är en helt ny värld för mig, säger han till Sportbladet.

FA-cupfinalen den 30 maj blev hans sista uppdrag. Efter att ha kommenterat fotboll sedan 1990 är det slut i rutan för den 68-faldige landslagsmannen Glenn Hysén.

Viasat valde att inte förlänga kontraktet.

– Det var dubbelt så tungt eftersom det var så jävla roligt. Men det är ingenting att gräva ner sig för.

Hur blev du avtackad?

– Det var inget dramatiskt, ingen pompa och ståt.

Legend i lokalen

Han får fortfarande lön från tv-bolaget, men om ett litet tag slutar pengarna att rulla in.

Därför skrev han i slutet av förra veckan in sig som arbetssökande på arbetsförmedlingens kultur- och medieavdelning i centrala

Göteborg. Många höjde på ögonbrynen när den gråhårige legendaren, något förvirrad, stegade in i lokalen.

”Ett suveränt bemötande”

– Jag hade inte en aning om vad som väntade eller hur man gjorde. Men jag fick ett suveränt bemötande. Annars kan man ju tro att de som jobbar där och som träffar 30 personer om dagen kan bli lite avdankade, men de hjälpte mig på ett 100-procentigt sätt. Jag hoppas verkligen att alla får samma bemötande, och att jag inte fick någon specialbehandling för att jag är känd.

Hur känns det att behöva gå till arbetsförmedlingen?

– Jag har inga som helst problem med det. Det är inget som är jobbigt för mig. Verkligheten ser ut så här just nu och då får man göra det bästa av situationen. Jag är en normal Svensson. Men jag tycker synd om de unga som satt där och väntade. De var väl mellan 20–35 och såg inte glada ut. Det är tragiskt att det ska behöva vara så här i Sverige i dag.

Glenn Hysén betonar att han inte vill att folk ska tycka synd om honom och att han har det bättre förspänt än många andra tack vare sina kontakter i fotbolls- och mediebranschen.

Du måste väl ha många miljoner på banken sedan tiden som utlandsproffs?

– Folk tror att jag badar i pengar men så är det inte. Det finns inget kvar. Jag har visserligen en hel del i olika pensionsförsäkringar, men de faller inte ut förrän jag fyller 60 och det är om tio år. Men då är det inga bekymmer.

”Lite smågrejer”

– Spelarna tjänar oerhört mycket mer i dag än vad vi gjorde. Nu har de bästa nästan lika mycket i veckan som vi hade på ett år. Jag tjänade väl två miljoner netto om året, men det är ju väldigt länge sedan. Och man får inga 100 000 för att vara med i en tv-show som folk kanske tror.

Har du något jobb på gång?

– Jag har lite smågrejer här och där som ligger och skvalpar, men inget är spikat. Jag söker ett fast jobb, en säker inkomst. Jag måste ha en månadslön så att jag klarar mig. Men jag är inte orolig på något sätt. Det får bli a-kassa så länge.

Snävt cv

Han berättar att han helst vill arbeta som kommentator eller fotbollstränare, men att han är öppen för alla förslag.

– Jag var på ett allmänt informationsmöte och man skulle visst göra ett cv med meriter och sådant där. Men det enda jag har gjort är ju att spela och kommentera fotboll. Vi får se vad som händer framöver, säger Glenn Hysén, som tillsammans med sina tre söner bloggar på Sportbladets sajt fotbollsbladet.se.