Fruktar överfall

FOTBOLL

IFK håller resvägen hemlig inför mötet med AIK: ”Förra året kastade de sten”

Foto: Avslöjar inga detaljer IFK Göteborg väljer att inte bo på hotell i Sockholm natten innan matchen mot AIK. Men när och hur laget åker dit vill de inte berätta. ”Förra året gick de på Håkan Mild och kastade sten mot hotellet. Därför är det dumt att säga något om hur vi tar oss upp den här gången”, säger Gustav Svensson, till höger i bild. Foto.: Bildbyrån

GÖTEBORG. Extra säkerhetsvakter och stort hemlighetsmakeri kring resan till Stockholm.

IFK Göteborg fruktar ett nytt överfall från AIK:s anhängare och gör allt för att skydda sina spelare och ledare.

– Förra året gick de på Håkan Mild och kastade sten mot hotellet. Därför är det dumt att säga något om hur vi tar oss upp den här gången, säger U21-stjärnan Gustav Svensson, 22.

Sparkar, spottloskor, hotfull stämning och stenkastning. Inför matchen på Råsunda i fjol gick en grupp AIK-anhängare till våldsam attack mot IFK Göteborgs spelare och ledare i samband med ankomsten till Stockholms Centralstation.

– Någon drog en sten genom rutan. Det blev en jävla smäll. Tråkigt att det alltid finns en liten klick som beter sig som idioter, sa Tobias Hysén då.

”Vi vill inte berätta”

Inför kvällens toppfajt har IFK Göteborg sett över säkerheten. Klubben är ytterst sparsam med detaljer och vill undvika uppmärksamhet kring ämnet.

– Vi vill inte berätta hur eller när vi åker till Stockholm, säger tränaren Jonas Olsson.

Laget väljer att avstå en hotellnatt före matchen och reser från Göteborg under dagen. I kväll klockan 19:00 är det avspark mot AIK.

– Vi tar det lugnt och fint och hoppas att allt ska gå bra. I övrigt vill vi ligga lågt med det här, säger Tommi Elgestål, säkerhetsansvarig i IFK Göteborg.

Enligt uppgifter till Sportbladet har klubben kallat in extra säkerhetsvakter. Spelarna har blivit informerade om vilka åtgärder som har gjorts för att höja bevakning.

– Det som hände i fjol var väldigt trist. Men som tur var inträffade inget jätteallvarligt, säger mittfältaren Gustav Svensson.

Är ni oroliga över att något liknande ska inträffa nu?

– Nej, men det är ju dumt att säga något om hur vi ska ta oss upp den här gången. Vi har varit i Stockholm många gånger förut utan att det har hänt något, säger Svensson.

”En högriskmatch”

Ordningsmakten är förberedd på att det kan bli stökigt. IFK Göteborgs spelarbuss kommer att få poliseskort till och från arenan.

– Det är en högriskmatch så vi har fler man i tjänst än vanligt. Vi kommer att jobba tillsammans med supporterpolisen som åker med Blåvitt från Göteborg, säger Janne Hedlund, befäl på länskommunikationscentralen i Stockholm.

ARTIKELN HANDLAR OM