Allsvenskan i fotboll

Från straffhjälte till syndabock

FOTBOLL

HIF:s succékeeper tog på sig tabben mot ÖSK

Tre träffar i virket, ett rött kort, en straffräddning och ett succéinhopp.

Men det är Örebros matchavgörande 1-0–mål som lär diskuteras mest efter segern mot Helsingborg. En liggande Kim Olsen petade in bollen – när HIF-målvakten Pär Hansson såg ut att ha händerna på den.

– Han har händerna på bollen, men om han har kontroll på den det vet jag inte, sa Kim Olsen till PPV.

Det var i 60:e minuten som Hansson gick upp i en luftduell med Kim Olsen, tappade bollen, slängde sig efter den och nådde den just som en liggande Olsen slog den i mål med högerfoten.

Domaren Sven-Martin Åkesson dömde mål, under protester från HIF-spelarna, som menade att Hansson haft bollen under kontroll.

– Jag går ut på inlägget och får en stöt på armen, sen tycker jag att jag får tag på den igen med händerna, sa Pär Hansson till PPV efter matchen.

– Men det är svårt att skylla på, jag får ta på mig det.

Målskytten Olsen:

– Han har bägge händerna på bollen, men om han har kontroll på den det vet jag inte, sa han till PPV.

Matchen hade dessförinnan börjat allt annat än inspirerande. Inget av lagen imponerade och lyckades inledningsvis inte vaska fram en enda målchans. Efter närmare en halvtimme av slumpstudsar och felpassningar började ändå Örebro etablera ett tydligt tryck.

Den första vassa möjligheten kom i 35:e minuten. Ett långt inkast från höger damp ner i HIF:s straffområde, Magnus Kihlberg skarvade till Fredrik Nordback som nickade i ribban.

– Det är mer eller mindre ett skott i huvudet som jag reagerar snabbt på, sa lagkaptenen själv till PPV i halvtid.

Tre minuter senare träffade han virket igen, när en frispark från strax utanför straffområdet strök förbi målvaktens högra stolpe.

I 43:e minuten jagade Bassombeng bollen i en fin löpning i straffområdet och kapades vårdslöst av HIF-backen Joel Ekstrand. Domaren Sven-Martin Åkesson tvekade inte, straff och rött kort direkt.

- Det röda kortet är hårt. Att det är straff är inget att säga om, men rött kort är tufft i det läget, sa HIF-tränaren Bosse Nilsson till PPV i halvtid.

HIF-målvakten Pär Hansson gav sitt lag en strimma av hopp, när han räddade den efterföljande straffen från Kim Olsen.

ÖSK:s Fredrik Nordback fick ytterligare en chans att ge sitt lag ledningen i första halvlek, när han på övertid träffade ribban för andra gången.

Efter utvisningen höll Helsingborg spelet uppe bra med en man mindre, men efter 1–0-målet var Örebros seger aldrig riktigt hotad. Hemmalaget fick istället definitivt säkra segern. Emra Tahirovic byttes in på tilläggstid och hann bara vara på planen några sekunder innan han snyggt petade in 2–0 via Pär Hanssons vänstra stolpe.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll