14.00: Följ lottningen till Sveriges VM-playoff

Nu ska det avgöras – här är Blågults sista hinder mot VM

avFredrik Jönsson, Johan Flinck

Veckans stora höjdpunkt är här!

14.00 får vi äntligen veta vilka som Sverige får möta i VM-playoff.

Följ lottningen direkt i Sportbladets live-tv.

Här är allt du behöver veta om och tänkbara motstånden.

Följ VM-lottningen live 1 december kl 16.00 här


Här följer du lottningen från ca 13.50


Danmark

Förbundskapten: Åge Hareide.

Fifa-rankning: 19.

Största stjärnorna: Christian Eriksen och Kasper Schmeichel.

Vägen till playoff: Låg länge rätt risigt till i grupp E men ett starkt 2017 tog dem till playoff efter att blivit tvåa bakom Polen i en grupp som inte skrämmer särskilt mycket.

Tänkbar startelva (4–3–3): Kasper Schmeichel – Henrik Dalsgaard, Simon Kjær, Andreas Bjelland, Jens Stryger Larsen – William Kvist, Christian Eriksen, Thomas Delaney – Yussuf Poulsen, Nicolai Jørgensen, Pione Sisto.

Kommentar: På papperet det ”lättaste” motståndet Sverige kan få då Danmark är lägst rankat av de fyra seedade. Och som alla minns så slog Blågult, förlåt Zlatan, ut danskarna i playoff till senaste EM. Men många ser nog helst både Sverige och Danmark i ett VM.


Kroatien

Förbundskapten: Zlatko Dalic.

Fifa-rankning: 18.

Största stjärnorna: Ivan Rakitic, Luka Modric och Mario Mandzukic.

Vägen till playoff: Slutade tvåa i grupp I bakom Island efter att toppat tabellen stora delar av kvalet. Efter bara en poäng hemma mot Finland hade man en ödesmatch borta mot Ukraina i sista omgången, som man klarade.

Tänkbar startelva (4–2–3–1): Danijel Subasic – Domagoj Vida, Matej Mitrovic, Dejan Lovren, Sime Vrsaljko – Ivan Rakitic, Milan Badelj – Andrej Kramaric, Luka Modric, Ivan Perisic – Mario Mandzukic.

Kommentar: Det stora stjärngänget i playoff. Det är bara att kolla klubbadresserna på de flesta av spelarna. Men det är väldigt sällan man får ut den enorma potentialen i landslaget. Bytte i princip ut hela ledarstaben just före sista måstematchen men klarade den ändå.


Schweiz

Förbundskapten: Vladimir Petkovic, 54.

Fifa-ranking: 11.

Största stjärnorna: Xherdan Shaqiri och Granit Xhaka.

Vägen till play off: Schweiz hade en direktbiljett till VM inför sista kvalmatchen borta mot Portugal. Men förlusten där gör att det blir kval i stället.

Tänkbar startelva (4–2–3–1): Yann Sommer - Stephan Lichtsteiner, Fabian Schär, Johan Djourou, Ricardo Rodriguez - Valon Behrami, Granit Xhaka - Xherdan Shaqiri, Blerim Dzemaili, Admir Mehmedi - Haris Seferovic.

Kommentar: ”Om vi vinner är vi hjältar. Om vi förlorar är vi förlorare. Det kan låta hårt, men så är det”. De orden sa Xhaka inför kvalrysaren mot Portugal. Det blev förlust. En direktplats till VM blev till en playoff-plats.

Under kvalet har Schweiz varit väldigt stabilt. Inga poängslarv, laget hade full pott inför mötet med Portugal. Sedan ska det betonas att kvalgruppen inte var så tuff, förutom Portugal mötte man Ungern, Färöarna, Lettland och Andorra. Men Schweiz ska inte underskattas. Ett lagbygge utan en lysande stjärna.


Italien

Förbundskapten: Gian Piero Ventura, 69.

Fifa-ranking: 15.

Största stjärnorna: Gianluigi Buffon, Marco Verratti, Daniele De Rossi, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini.

Vägen till play off: En förlust i kvalet, borta mot Spanien med 0-3. Annars samlade Italien ihop 23 poäng. Men räckte bara till en andraplats med tanke på att Spanien spelade ihop 28 poäng. Den näst bästa - poängmässigt - tvåa och seedat i kvalet.

Tänkbar startelva: Gianluigi Buffon - Davide Zappacosta, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini, Matteo Darmian - Antonio Candreva, Daniele De Rossi, Marco Verratti, Lorenzo Insigne - Andrea Belotti, Ciro Immobile.

Kommentar: Det går inte kritisera Italien för att man kom tvåa efter Spanien i gruppen. Ventura har däremot fått ta emot kritik i hemlandet för att spelet inte har varit bra - det har funnits röster som menat att han ska bort innan ett eventuellt VM. Ventura har ändrat formation flera gånger och har även roterat en hel del när det gäller spelare. Det har han också fått kritik för. Italien har dock störts av skador under kvalet.

Historiskt sett brukar de alltid tråckla sig vidare, men laget är inte lika stjärnfyllt som de italienska landslagen förr i tiden.

Här följer du lottningen från ca 13.50