Gais ordförande avgår efter hot mot hustrun

Annika Andersson attackerades av ”supporter”: ”Känner mig tvingad ta det här beslutet”

Publicerad 2017-10-15

GÖTEBORG. Gais ordförande Tomas Andersson lämnar uppdraget i superettanklubben vid nästa årsmöte.

Den utlösande faktorn: hans hustru, skådespelerskan Annika Andersson, hotades av en så kallad supporter.

– Det är anledningen till att jag känner mig tvingad att ta det här beslutet nu, säger Andersson till Göteborgs-Posten.

Det är på Gais hemsida som Andersson i en längre text redogör för läget för klubben och ett turbulent år som inneburit mycket jobb med tränarbyte, föreningens ekonomi och organisation.

Men i slutet av sitt inlägg skriver också Tomas Andersson:

”Gällande styrelsen i GAIS efter nästa årsmöte, så behöver jag av familjeskäl redan nu meddela att jag inte kommer att ställa upp för omval som ordförande.”

Många roller

Andersson har varit ordförande för Gais sedan 2013, är också storsponsor och räddade delvis klubben när han via sitt företag köpte Gaisgården.

Men nu hoppar Tomas Andersson av jobbet i Göteborgs näst mest populära fotbollsförening. 

Detta efter att hans fru, skådespelerskan Annika Andersson, för några veckor sedan hotades grovt av en man som påstod sig vara Gaissupporter.

– Tyvärr har sportslig besvikelse gett en del problematik, vilket yttrat sig personligt och när även min fru Annika drabbats av det, så tycker jag att måttet är rågat. Det må vara oerhört få individer som agerar så, men påverkan via sociala medier och även media i stort, tror jag också förstärker sådant, skriver Andersson.

Annika Andersson har beskrivit händelsen på sitt öppna Instagramkonto:

”En uppenbart påverkad kille som titulerade sig som gaisare var hotfull o gjorde klart för mig att han skulle fylla upp mina olika anatomiska öppningar m diverse saker. Detta för att jag är gift med GAIS ordförande. Vilken kille…”

Annika Andersson fortsatte i sitt Instagraminlägg:

”Lögner, hot, anonyma källor, påhittade dokument och fan och hans moster... Ni skulle häpna om ni visste hälften. O folk säger att underhållningsbranschen är rutten...Det är en liten grupp som förstör för så många andra. Vi har hela tiden valt att inte bemöta det utåt, men detta var droppen för min del.”

Känner sig tvingad

Till Göteborgs-Posten säger Tomas Andersson:

– Detta påverkade Annika väldigt mycket och därmed även mig. Det är anledningen att jag känner mig tvingad att ta det här beslutet nu, det hade jag aldrig gjort annars.

– Det här är ju inte unikt, men Annika är ju känd, vilket de flesta som är gift med en klubbledare kanske inte är. Och när det drabbar en närstående – då går det inte längre, säger Tomas Andersson.

Gais, som ligger på kvalplats nedåt i superettan, möter under söndagen Åtvidaberg borta.

– Jag är lika mycket gaisare nu som innan och har sponsrat den här föreningen i 25 år. Samtidigt är det klart att det är lättare att hantera en kris genom specialinsatser när man själv är med och vet precis vart pengarna går. Men jag vill föreningen lika väl som alltid och man måste komma ihåg att 99 procent är goda krafter, säger Tomas Andersson till GP.

Räddade sig in i bilen

För tidningen GT berättar Annika Andersson om händelsen:

– Det var ganska otrevligt och hotfullt. Jag fick rädda mig in i bilen, säger Andersson. 

– Jag är ju van att folk kommer fram och det beror väl på att jag är ett känt ansikte, men det här var något annat. En karl kom fram och jag fick klä skott för att Gais inte ligger högre upp i tabellen.

GT frågar den populära skådespelerskan och komikern om hon har polisanmält händelsen.

– Nej, det känns tämligen meningslöst. Jag skulle nog inte ens känna igen honom och fulla människor är inte lätta att analysera. Men det var inget vidare, det var det inte. 

Följ ämnen i artikeln