Efter succén i Italien – Ekroth med i landslagets bruttotrupp inför VM

Landslagsledningen har noterat Petronella Ekroths framfart i Italien.

Juventusspelaren finns med på bruttolistan av spelare inför VM-uttagningen.

– Vi följer henne, säger assisterande förbundskapten Magnus Wikman.

Kartläggningen av motståndarna inför sommarens mästerskap pågår för fullt. Ett stort antal matcher granskas i jakten på spelmönster, potentiella hot och möjliga svagheter. Samtidigt följer landslagsledningen de VM-aktuella spelarna intensivt.

En trupp ska presenteras den 16 maj.

– I allsvenskan ser vi alla matcher. Live så många vi hinner. De matcher vi inte ser live ser vi på tv. De internationella matcherna följer vi också, säger Magnus Wikman när Sportbladet möter honom på Svenska fotbollförbundets kansli under tisdagens intervjudag.

Cupfinal i helgen

Det finns en bruttotrupp och i den finns bland andra Petronella Ekroth.

Juventus försvarare gjorde mål i lördagens när laget säkrade Scudetton och till helgen väntar cupfinal.

Hon sa själv i helgen att landslaget finns i hennes tankar efter en lyckosam säsong, men att hon inte tror på en VM-biljett.

– Det tror jag inte, jag har inte varit med alls och den chansen är väldigt liten. Men man kan alltid drömma.., sa hon och berättade att hon inte hade haft någon kontakt med förbundskaptenerna.

Magnus Wikman bekräftar dock de har koll på spelaren.

– Hon är så aktuell att hon är med i våra bruttotrupper och finns i våra tankar, absolut. Hon har inte spela så mycket det sista på grund av en skada. Men vi följer henne, det gjorde vi även när hon spelade i Djurgården och jag har själv varit tränare för henne i Linköping, säger han.

Har gjort två självmål

Men konkurrensen är stor och 29-åringen har fått spela en hel del som innermittfältare i stället för som mittback, vilket hon trivs bäst med.

Landslagsledningen har sina ordinarie backar i Nilla Fischer, Linda Sembrant  och Magdalena Eriksson.

Chelseaspelaren Magda Eriksson har dock haft en tung period i klubblaget med två självmål; först i semifinalen i FA-cupen och sen i semifinalen i Champions League mot Lyon (retur i helgen).

– Hon spelar på en position där det ingår tyvärr göra några självmål under karriären. Det var otur att det var två i rad och i två semifinaler, i två avgörande situationer.  Det gör sitt till, det uppmärksammas.  Min först tanke vara att jag måste kontakta henne, men sen tänkte jag att nej. Det fixar hon själv, säger damlandslagets assisterande förbundskapten.

Det påverkar er inte i er syn av henne inför VM?

– Nej, det gör det inte. Magda är kanske vår främsta på att förhindra mål och blocka skott och duellera. Ibland kan det kosta, jämfört med om du undviker att ”gå dit”.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.