Asllani: ”Jag tycker att det är väldigt konstigt”

Kosovare Asllani blir ansiktet utåt för nya VM-kampanjen

Publicerad 2019-04-15

Kosovare Asllani blir ansiktet utåt för den kanske största damfotbollskampanjen någonsin.

Men kampen för damfotbollen fortsätter för stjärnan.

– Folk måste börja inse vilken kvalité och nivå vi har i damallsvenskan, säger hon.

Det har gått en dryg vecka sedan Sverige spelade 1–2 mot Tyskland inför 25 882 åskådare på Friends Arena. Det är bara ett i raden av alla publikrekord som slagits inom damfotbollen den här våren och sommarens VM i Frankrike väntas bli det största kommersiella mästerskapet på damsidan hittills. 

Visa har gått in som Uefa:s första huvudsponsor till damfotbollen och nu lanserar de den största VM-kampanjen någonsin där Kosovare Asllani blir ansiktet utåt. 

– Det är ett otroligt viktigt steg. Jag har efterlyst investeringar i damfotbollen i hundra år och därför är det otroligt viktigt att man får en sådan här investering och ett företag som vill gå i bräschen och visa att de tror på oss. Vi har levererat produkten länge, nu behöver man folk som investerar och marknadsför, säger Asllani.

”Måste förändrar attityden”

Linköpingsstjärnan tycker dock att det fortfarande finns en hel del att jobba på i Sverige och i damallsvenskan. 

– Jag hoppas att företag i Sverige vaknar till för att vi ska kunna hänga med de andra länderna. Där har man inte bara fått stöd av sina herrlag utan också av stora företag som visar att man tror på produkten, säger hon och fortsätter: 

– Vi måste framför allt förändra attityden till damfotbollen. Utomlands är man väldigt stolta och vill att den ska utvecklas och nyckeln till allt är att investera och marknadsföra. Matchen på Friends hände inte av sig själv utan det låg ett otroligt jobb bakom.

”Det är väldigt konstigt”

Asllani önskar ett större stöd från herrfotbollen i Sverige och vill se dam- och herrklubbar under samma tak. Men hon upplever ett motstånd från klubbarna liksom från herrlandslaget efter vinterns infekterade ekonomiska debatt. 

– Jag tycker att det är väldigt konstigt, framför allt om man tänker på Sverige som land som går i bräschen som ett av de mer jämställda länderna. Det känns lite som att man inte vågar ta steget att slå ihop dam- och herrlag för att man är mer mån om att se om sitt eget hus. Det är väldigt tråkigt att man inte tänker långsiktigt.

Hur trött blir du på att ta den här kampen?

– När vi damspelare blir intervjuade pratar vi sällan om spelsystem eller taktiska delar utan mer om jämställdhet och damfotbollen historiskt sätt. Det är en lång och stor kamp som man dragit, men man får inte glömma dem som tagit den innan oss och som gör att vi fortsätter och inte är nöjda. Vi vet var vi vill och vi tar kampen inte bara för oss själva utan för nästa generations tjejer. Det är så man får tänka så att man orkar och kan ta kampen varje gång. 

”Självklart kan vi vara med i toppen”

Asllanis Linköping spelar premiären i allsvenskan mot Växjö på onsdag och är favoriter till guldet.

– Vi har stor kvalité, framför allt offensivt. Men vi måste ta en match i taget. Vi har fortfarande några nivåer kvar i oss i passningsspelet och uppspelsfasen. Kan vi bara få ihop alla pusselbitar är det självklart att vi kan vara med i toppen, säger Asllani och fortsätter: 

– Det är väldigt spännande tider och sjukt kul. Personligen känner jag att man får ta en match och träning i taget och hålla sig hel och frisk för att kunna prestera. Men det har känts bra hela året så det är bara att fortsätta. 

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.