Landslagschefens hyllning: Utan honom hade vi inte stått här idag

RENNES. Här hedrar damlandslaget Lennart Johansson.

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors var tagen av stunden, men också full av tacksamhet för allt som den förra Uefa-presidenten gjort för damfotbollen.

– Utan honom hade vi kanske inte stått här idag, det var han som drev på kring det första världsmästerskapet i Kina, säger hon.

På onsdag förmiddag reste det svenska damlandslaget till Frankrike där VM ska avgöras.

Det blev ett känslosamt möte inför avresan.

Morgonens besked att den före detta Uefa-presidenten Lennart Johansson hade gått bort under tisdagen skakade om landslaget.

– Det kom som en liten chock, man är ledsen och det är tråkigt. Jag vet att han varit stor inom fotbollen och att han har kämpat för damfotbollen. När jag var i AIK var han där och stöttade. Det är otroligt vad han har gjort för fotbollen, säger Julia Zigiotti Olme.

– Jag sa att det är en ledsam dag, det är en stor människa som har lämnat oss. Det är också en man som har betytt mycket för svensk damfotboll och den internationella fotbollen, säger Marika Domanski Lyfors.

Landslagschefen samlade den svenska VM-truppen under dagen och gav en bild av den betydelse som Lennart Johansson haft för fotbollen i stort och damfotbollen i synnerhet.

– Han drev frågan kring det första mästerskapet. Jag kommer ihåg att Lennart drev på frågorna internationellt på många plan och just kring mästerskapet i Kina. Sverige var ledande på att driva frågan så det blev ett officiellt mästerskap, säger Marika Domanski Lyfors.

Hon träffade Lennart Johansson för ett par veckor sedan på Svenska fotbollförbundets kansli

– Han pratade fotboll som ingen annan fortfarande och önskade oss lycka till. Trots att jag vet att han har levt ett långt och innehållsrikt liv så trodde man inte att han skulle gå bort. Man trodde att han skulle finnas för evigt. Det känns konstigt, säger hon.

Efter onsdagens träning, den första i Frankrike, samlades det svenska laget och spelade in en hyllning till Lennart Johansson.

– Vi ville skicka en hälsning när vi var "in action". Vi vet att han hade velat vara här och han hade säkert planer på att komma ner och det kändes bra att skicka det till hans nära  och kära. Och andra också. Så alla förstår att det är en man med hjärtat på rätta stället som lämnat oss, säger Marika Domanski Lyfors.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.