Chiles lagkapten om tipset: Hanna, det är ett misstag...

avPetra Thorén

RENNES. Hanna Glas är klubbkompis med Chiles målvakt Christiane Endler.

Svenskans tips om ”snabba avslut utmed marken” till lagkamraterna i Blågult bekymrar dock inte huvudpersonen.

– Det är inte min svaghet. Hanna, det är ett misstag.., säger målvakten med ett hjärtligt leende.

Christiane Endler möter upp på Chiles hotell i utkanten av Rennes i full målvaktsmundering. 

– Fotografering för Fifa, förklarar hon sig och slår sig ner i en fåtölj mitt emot.

Den 27-åriga målvakten är lagkapten för det chilenska laget som lyckats kvalificera sig till sitt första världsmästerskap. Hon känner en stolthet över att vara på plats i Rennes för lagets premiärmatch mot Sverige.

– Vi vet att det kommer att bli en väldigt svår match och för mig är det den viktigaste i gruppen. Sverige har spelat i så många år tillsammans, för oss är det första världsmästerskapet så vi är lite nya i det här, säger hon.

Foto: Petra Thorén
Christiane Endler, Chiles målvakt, hoppas inte att klubbkompisen Hanna Glas får rätt i sina tips.

En utmaning

Till vardags i Paris Saint-Germain och det är där som hon har lärt känna Hanna Glas. Sveriges högerback har inför mötet med ett Chile, som är svårt att scouta, berättat för tränare och lagkamrater om Christiane Endlers styrkor och försökt att ringa in hennes svagheter.

Även om det senare var en utmaning.

– Det var oerhört svårt att komma på någonting. Men det är om man kan lägga snabba avslut utmed marken, nära henne så hon inte hinner ner, säger Hanna Glas.

– Vi har diskuterat hennes kvaliteter lite och hur vi ska jobba med henne. Det är en väldigt lång målvakt så hon (Glas) har sagt att det är bra att gå på tidiga låga avslut på en målvakt som henne, säger Fridolina Rolfö.

Just tipset om snabba och låga avslut har Christiane Endler inga problem med att Hanna Glas tipsat om. PSG-målvakten ler varmt när det kommer på tal.

– Jag är som bäst en mot en och jag är väldigt snabb och har bra reflexer. Det är inte min svaghet. Hanna, det är ett misstag.., säger målvakten innan hon fortsätter:

– De kan försöka med det, nu vet jag att de kommer att försöka...

”Min längd hjälper mig”

Du är lång (1.82 cm) hur mycket hjälper din längd dig?

– För mig är det viktigt att vara lång. Helst när du har ett lag som inte har längden. Jag måste gå ut en del och ta inlägg och jag jobbar offensivt i straffområde. Det är klart att min längd hjälper mig en del.

Christiane Endler och Hanna Glas känner varandra efter en säsong i PSG. De har platserna bredvid varandra i omklädningsrummet och pratar en hel del.

– Hon är verkligen en fin person och vi har en bra relation. Hon är också en väldigt bra spelare. Hon är stark och snabb och har kapaciteten att springa upp och ner på kanterna och har jobbat mycket och utvecklat sitt inläggsspel, säger hon.

Chilenskan skiner upp när hon talar om sin klubbkompis. Men på tisdag lägger de vänskapen åt sidan.

– Vi har inte haft någon kontakt utan tar det efter matchen..., säger Hanna Glas.