Kosovo: Sverige betalade vår resa till Doha

DOHA/STOCKHOLM. Sverige slog Kosovo med 1–0, men enligt motståndarna krävdes en udda lösning för att få till mötet.

Kosovo hävdar att svenskarna betalar för deras resa och uppehälle.

– Den här gången har de visat generositet, säger förbundsordföranden Agim Ademi till Gazeta Infokus.

Det är Fotbollskanalen som först skrev om turerna kring Sveriges andra landskamp för året.

Januariturnén är i år förlagd till Qatars huvudstad Doha. Dit har många nationer avstått från att resa, delvis på grund av landets bristande respekt för mänskliga rättigheter samt deras systematiska utnyttjande av gästarbetare.

”Det trots att vi möts”

Efter torsdagens 1–0-seger mot Moldavien slog herrlandslaget i dag Kosovo med samma siffror efter att Bröndbys Simon Hedlund gått i djupled och stött in bollen med yttersidan.

– Fantastiskt att få göra sitt första landslagsmål, säger Hedlund.

Mötet var det första mellan länderna. Men enligt motståndet ska det enbart ha varit möjligt för att det svenska förbundet öppnade plånboken.

– Sverige har länge varit väldigt vänligt och stöttat Kosovos landslag i fotboll på olika sätt. Den här gången har de visat generositet gentemot vårt landslag genom att täcka alla rese- och boendeutgifter i Qatar trots att vi i den här träningsmatchen möter varandra, säger Kosovos förbundsordförande Agim Ademi till Gazeta Infokus.

”Det stämmer inte”

Påståendet blir än mer anmärkningsvärt då Kosovo haft med sig ett stort följe fotbollsföreträdare på resan. Gazeta Metro har publicerat bilder från sociala medier där flera av Ademis gäster ser ut att vara på semester, vilket väcker frågor om han har bjudit dem för att vinna stöd inför ett stundande ordförandeval. På arenan befann sig dessutom ett stort antal människor från Kosovo – som inte verkade tillhöra landslagsledningen – som följde matchen.

Men har verkligen notan för gruppresan gått till Sverige?

”Vi betalar inte”

Landslagschefen Stefan Pettersson har en annan version, där den tyska arrangören One Two Play snarare bör få frågor gällande eventuell ersättning till Kosovo.

– Vi har ett avtal med vår matcharrangör som vi har jobbat i sju år med. Deras uppdrag är ett säkerhetsställa att vi får två matcher. Det är inget konstigt med det, säger han till Sportbladet.

Men man ska inte tolka det som att ni betalar Kosovo för resan till Qatar?

– Nej. Det gör vi inte. Vi betalar vår matcharrangör. Sen – hur de går vidare – är deras sak. Men det är inget märkligt med det här. Vi har ett avtal med vår match- och lägerarrangör och hur de sen sköter det jobbet är deras sak.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.