Holmén tveksam till Blågult: ”Det var tufft”

Nyblivna pappan kallades in som reserv

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Sebastian Holmén
FOTBOLL

Vad säger du när telefonen ringer och ditt livs dröm just gått i uppfyllelse?

Sebastian Holmén sa ”vänta, jag ska kolla en grej först”.

– Jag var väldigt tveksam till att åka hit, säger landslagsbacken till Sportbladet.

När en axelskadad Pontus Jansson tvingades lämna återbud till ödeslandskamperna mot Luxemburg och Holland valde landslagsledningen att höra av sig till Dynamo Moskvas succéförsvarare Sebastian Holmén.

När samtalet gick fram fick de tag på en nybliven pappa.

– Vi fick barn förra måndagen, det blev en liten Alice. Så det har varit en bra vecka… Det var fantastiskt, säger han.

Alice är familjens första barn, det var förstås jobbigt för honom att lämna sin lilla familj på BB. Och det var alls inte självklart.

– Julia har haft lite problem efteråt också, av epiduralbedövningen som gav henne väldigt mycket huvudvärk som suttit i hela veckan. Vi låg faktiskt inne på sjukhuset när de (landslagsledningen) ringde igår. Hon ligger kvar där själv, hennes syster ska komma i morgon.

Men de förstod att du åkte hit…?

– Jag var ändå väldigt tveksam till att göra det. Jag fick ta ett snack med läkaren och verkligen försäkra mig om att allt är lugnt. När vi gjort det så sa Julia att ”herregud, det är klart att du ska åka, det här är din dröm”.  Sen var det tungt, det ska jag inte sticka under stol med. Det var tufft.

Sebastian Holmén har haft en lyckad start på sin proffskarriär, under den första säsongen växte han till en självskriven startspelare när Dynamo Moskva tog sig tillbaka till förstaligan. I år är han lika given i startelvan.

Sveriges trupp till VM-kvalmatcherna 00:34

Efter att ha spelat konstant tvingades han stå över en match mot svenskklubben Krasnodar i säsongsupptakten.

– Jag hade lite problem med baksidan. Grejen är att det är bra att få mycket ansvar och ha en tränare som tror på en, men han vill att jag ska spela varenda match. Och det var cupmatcher och allt, där ett tag, så de såg på en röntgen att jag var lite sliten, så då fick jag vila.

Som spelare har han fått stort ansvar för att starta anfallsspelet, och landslagsledningen har haft bra koll på hans utveckling. Nu är han uttagen i A-truppen för första gången, men det är som bekant inte första gången vi har en Holmén i blågult. Storebror Samuel har varit med förut, brorsonen Kevin är stortalang i Elfsborgs ungdomslag.

Kommer det bli fler Holménare i landslaget framöver?

– Du har koll på Kevin, alltså? Annars är det mycket tjejer i släkten nu, så det skulle väl vara i damlandslaget då. Det vore kul, säger Sebastian Holmén.

Alice Holmén, en vecka gammal, får däremot stå på tillväxt ett tag till.