– Forsberg är som en Porsche cabriolet

Bilinköparen Kevin Malget, en av elva i Luxemburg med jobb vid sidan om, om största svenska hotet

FOTBOLL

Mot Malta räddade brevbäraren Sverige. 

Nu kan studenterna, banktjänstemannen eller fastighetsmäklaren i Luxemburgs landslag hjälpa eller stjälpa Blågults VM-dröm.

– Vi ska försöka göra livet svårt för Sverige, säger bilinköparen och mittbacken Kevin Malget, 26.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / TT
Guidetti och Malget i kamp

Ni minns hur det lät på 1980- och början av 90-talet när svenska klubblag ställdes mot stora proffsklubbar på kontinenten.

Det var rörmokare, kockar och snickare mot välbetalda heltidsproffs och stjärnspelare.

Nu ställs svenska fotbollslandslaget åter mot en motståndare som är i motsvarande situation: Sverige är fyllt med heltidsspelande, välavlönade proffsstjärnor – ungefär hälften av spelarna i Luxemburgs trupp jobbar eller studerar på heltid vid sidan om fotbollen.

Få anbud

– Det är lite bisarrt hos oss. Vi är flera spelare som jobbar 40 timmar i veckan och går och tränar på kvällarna. Men när det inte finns så många erbjudanden från andra klubbar att välja mellan så har man inte så många val, säger mittbacken Kevin Malget som spelar i F91 Düdelingen.

På vardagarna jobbar han som inköpare på ett större bilföretag i Luxemburg.

Foto: Claude Paris / TT
Historisk 0–0-match mot Frankrike

– Ibland är jag inte så pigg när jag ska träna på kvällarna. I början var det tufft, men när man hittat rytmen så fungerar det. Värst är dagarna när det stressigt och riktigt mycket att göra på jobbet. Då har jag inte orken att ge allt på träningen. 

– Det känns väldigt privilegierat när man är iväg med landslaget. Då är det full fokus på fotbollen hela dagarna. Man äter bra, sover ordentligt, tränar och vilar på dagarna. 

När är du tillbaka på ditt vanliga jobb?

– Vi avslutar VM-kvalet på tisdag kväll. Onsdag morgon, klockan 8.00 ska jag vara på jobbet. 

Klättrat i rankingen

Flera är i motsvarande situation bland lagkamraterna i Luxemburgs landslag som trots de omständigheterna klättrat rejält på Fifas ranking. 

För tio år sedan rankades man som 186:a i världen, nu är man uppe på plats 101 bland annat efter 0-0 nyligen borta mot Frankrike i VM-kvalet.

– Jag tror inte vi har vårt max än. Vi håller på att utvecklas, men vi måste lägga matchen mot Frankrike bakom oss. Allt måste vara på topp från oss om vi ska lyckas med samma sak igen mot Sverige, säger Kevin Malget.

Mittbacken vill ha revansch mot Sverige efter den blågula 1-0-segern borta för ett år sedan i Luxemburg. I den matchen åkte Malget på ett andra gult kort och fick lämna planen i 82:a minuten efter en armbåge mot Andreas Granqvist.

Sådan är Mini-Foppa...

– Sverige var bra i den matchen, skapade många chanser, men vår målvakt hade en bra kväll. Jag ska akta mig från att bli utvisad igen. Vi behöver alla elva spelarna på planen om vi ska lyckas. Det var otur det som hände.

Vem är bäst i det svenska laget?

– Forsberg, svarar Kevin Malget snabbt.

Du som jobbar med bilar. Vad är Emil Forsberg för slags bil?

– Hahaha. En Porsche 911 Cabriolet. 

Han köpte en Ferrari Italia i present till sin agent, som tack för bra jobb.

– Aj, aj. Aldrig Ferrari. Porsche är bättre, säger bilinköparen.

Här avgörs fotbolls-VM 2018 01:00
ARTIKELN HANDLAR OM