Niva: AIK kan gå till sängs med sina svartgula drömmar av guld

De kan försvara och de kan kontrollera och de kan pressa fram en hel handfull segrar segrar ur några få fasta situationer.

Men kan de verkligen vrida på, kan de anfalla sig framåt?

Jotack.

Tre mål på en halvtimme, tre poäng som får AIK att flyga.

Rå och fuktig höstkväll, pyrolukt som hängde kvar i luften genom hela den första halvleken och en fientlig urkraft som fick betongen att gunga och motståndarlaget att krympa.

Det kändes faktiskt som det brukade göra förr i tiden. För en kväll kändes Friends Arena nästan som Råsunda – och det är det bästa betyg jag kan ge till hemmalaget, till publiken, till hela upplevelsen.

Avsparksvisslan ljöd, fungerade som en jaktsignal.

Prick en minut hade hunnit gå då den första bollen studsade mot den blåvita ribban. AIK skenade in i matchen, satte tänderna i bytet och slet sönder det. De var stridsklara, löpvilliga, initiativrika.

Bollar in bakom backlinjen, bollar utanför backlinjen, bollar hela tiden fram mot en plågad backlinje som tidigt knakade och sedan snabbt knäcktes.

Elva blåvita tröjor men inget lag

I frontlinjen spelade en omformaterad Nabil Bahoui plötsligt som en sorts Gulddragar-variant av Harry Kane – spelfördelare och avslutare i ett och samma paket. Det var den sortens forwardsspel man kan vrida sig mot då explosiviteten kanske falnat, men spelklokheten däremot vuxit. Han droppade ner, mötte boll, vände runt och öppnade upp. Mottagningarna satt, de svepande crossbollarna också – tajmingen i spelet var perfekt.

Bahoui släppte iväg en framgalopperande Mikael Lustig längs med högerkanten, följde med framåt och tryckte ner nicken som följde på det neddalande inlägget. Ett par spelsekvenser senare höll han sig nära Henok Goitom, kasserade in den nätta skarven och vred behärskat in bollen.

Inte mycket mer än tio minuter hade gått, men det kändes som att AIK rusade iväg med både en hel match och en halv höst på en och samma gång. Två mål nedanför Norra Stå, en beslutsam svartgul tyngd som satte sig högst upp på den allsvenska toppen och tittade ner.

IFK Göteborg? Syntes överhuvudtaget inte till där nere, var inte på plats. Det fanns elva blåvita tröjor där ute, men det fanns inget lag, inget motstånd, inga fotbollsspelare som försökte passa bollen till varandra.

Det tycktes verkligen riskera att bli riktigt otäckt för gästerna, men efter 25 minuter stack så Simon Thern (176 centimeter) in huvudet framför Sotirios Papagiannopoulos (190 centimeter), och från absolut ingenting hade Blåvitt fejat fram både ett reduceringsmål och en scenförändring.

Från ingenstans uppstod plötsligt en fotbollsmatch – en riktig, jämn och ganska oviss fotbollsmatch – och det var slående hur snabbt den självsäkra övertygelsen liksom rann av AIK.

Plötsligt föll de neråt i planen, tillät IFK Göteborg att både få tag i bollen och hantera den.

Hade den här varianten av matchen fått fortsätta hade det varit riktigt intressant att se vart den tog vägen, men nu varade den inte ens i tio minuter.

Expressloket från Nairobi

Välmeriterade Oscar Wendt – faktiskt helt hopplös matchen igenom – sjabblade och snubblade och gav Erick Otieno en 50 meter stor yta att accelerera in i.

När expressloket från Nairobi väl avgår så fångar du inte in det, men sedan är det ändå ingen smal sak att vara skicklig, sval och dubbelfotad nog för att kunna avsluta i slutet av en 75-meterssprint. Erick Otieno klarar det, Erick Otieno klarar typ allt han ställs inför på allsvensk nivå.

3-1. Ordningen återställd. Segern säkrad.

Även om mycket speltid återstod bestod andra halvlek mest av en sorts normalisering. AIK var inte riktigt så blixtrande som de varit under upptakten, Blåvitt inte fullt lika likbleka.

Båda lagen accepterade resultatet. Det ena hade kunnat göra fler mål men behövde inte, det andra hade behövt gå framåt men förmådde helt enkelt inte.

IFK Göteborg får åka hem med sorg och fortsätta sin evighetslånga, smärtsamma, sökande självrannsakan. AIK kan gå till sängs med sina svartgula drömmar av guld.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.