Så ska Sverige resa sig: ”Ska inte krossa oss”

Publicerad 2021-08-07

TOKYO. Sista kvällen av OS i Japan blev en mörk sådan.

Nu laddar Sverige om efter det förlorade guldet och ser ljust på framtiden.

– Vi ska inte låta det här krossa oss, det ska stärka oss, säger Magdalena Eriksson.

Stina Blackstenius står med ögonen fyllda av tårar och försöker sätta ord på en kväll som slutade i ren besvikelse.

– Det är knappt så att man vågat säga det, men känslan var att detta var vårt mästerskap, säger hon med tung röst efter förlusten mot Kanada.

–Sen är det ändå stort, det vi har gjort. En besvikelse just nu att färgen inte är guld men det är inte en dålig prestation.

Hur tar man sig tillbaka från något sånt här?

– Vi kommer hitta en väg. Det är klart att det kommer smärta och göra ont för alla på sitt sätt. För vissa mer än andra. Men det är klart att vi kommer hitta ett sätt, vi behöver bara lite tid för att landa. Det är inte varje dag man står och är besviken med en silvermedalj runt halsen.

Och visst hägrar nya mästerskap. Först väntar ett EM i England nästa år, därefter VM i Australien och Nya Zeeland.

Sverige deppar efter finalförlusten.

”Måste se det som tändvätska”

Magdalena Eriksson ser positivt på framtiden trots nederlaget i OS-finalen.

– Det kommer ta några veckor, om vi ens kommer gå vidare, inleder hon.

– Men i slutändan måste vi se det som tändvätska. Det kommer ett nytt mästerskap nästa år och jag tycker fortfarande att vi kan skilja på resultat och prestation, prestationen vi gör i dag är fantastisk. Vi måste ta med oss det in i nästa turnering. Det här är inte vår sista chans på ett guld, så ska vi inte känns.

Revanschlystnaden är redan stor.

– Absolut, vi ska inte låta det här krossa oss, det ska stärka oss. Vi har några smådetaljer att jobba på men vi är ett så jäkla starkt lag. I dag stämde inte de små detaljerna, säger Eriksson.

– Men vi har det i oss, det går att se. Vi är det europeiska lag som går längst och nästa år är det EM så jag börjar direkt tänka att det här inte är vår sista chans. Så känner jag.

”Säger som Steven Gerrard”

Peter Gerhardsson är också inställd på att glömma och gå vidare.

– Det gäller att landa i det här. Känslor är lite lurigt på så sätt att när man vinner brons är allt bara glädje, nu är besvikelsen större trots att det är silver. Det kommer säkert ta olika tid, säger förbundskaptenen och tillägger:

– Jag vet att det kommer ett VM-kval som är jätteviktigt. Fram tills dess har man tid att fundera, analysera och prata med spelare.

Viktiga ledargestalter som Caroline Seger och Hedvig Lindahl kan ha gjort sina sista mästerskap. Gerhardsson lär inte försöka övertala någon att spela vidare.

– Skulle det komma fram att någon inte vill spela så är det så. Man får ta en diskussion så får man se. Kvalitetsmässigt ser man att alla dessa spelare håller. Jag tar ut ett landslag oavsett ålder. Det är en färskvara att vara med, säger förbundskaptenen.

Med tanke på att ni är bästa europeiska lag här, går ni in som favoriter i EM nästa år?

– Jadu, jag får väl säga som Steven Gerrard sa ”jag är inte oddssättare”. Jag vet inte, jag bryr mig inte om det. Vi var säkert favoriter här i dag men man springer inte runt och funderar på det. Man försöker prestera hela tiden i stället.

Se hela OS i Tokyo på discovery+