Caroline Seger

”Hoppas han förlorar allt han äger och har”

Caroline Seger spelade under amerikanska skandaltränaren Paul Riley

Av: 

Petra Thorén

Anna Rydén

FOTBOLL

Caroline Seger tränades 2011 av den nu anklagade tränaren Paul Riley.

Sveriges lagkapten har tagit del av skandalen och hoppas att tränaren straffas hårt.

– Jag hoppas att han förlorar allt han äger och har, säger hon.

Den amerikanska damfotbollen skakas av en omfattande skandal.

Sportsajten The Athletic presenterade häromdagen uppgifter om att den framgångsrika tränaren Paul Riley anklagas för flera fall av sexuella övergrepp i flera klubbar under det senaste årtiondet.

De två spelarna Sinead Farrelly och Mana Shim uppgav för tidningen att Riley, under flera års tid, missbrukat sin maktposition och förgripit sig sexuellt på spelare.

Sveriges lagkapten Caroline Seger hade Paul Riley som tränare 2011 i Philadelphia Independence. Hon har tagit del av uppgifterna och funderat kring sin tid under hans ledarskap.

Det berättar Caroline Seger när Sportbladet möter henne efter förlusten mot BK Häcken.

– Jag hade ingen aning och man börjar så klart fundera. Man går tillbaka till den tiden och tänker och funderar. Jag väljer så klart att tro fullt på tjejerna som har varit med om detta. Det är tragiskt. Jag är inte jättechockad. Det är inte första gången och inte sista gången tyvärr som män med makt utnyttjar det på absolut värsta sätt, säger mittfältaren med eftertryck.

Paul Riley.

Hon berättar att det känns speciellt att ta del av uppgifterna.

– Absolut och det är tragiskt att det har fått pågå så länge. Jag hade honom ett år i Philadelphia. Jättetråkigt. Återigen, någon som kan utnyttja folk på det sättet i ung ålder också och ta sin makt och gör allting till det sämre.

Märkte du av något?

– Nej, det är så många år sen också. Jag vet att han var tuff och hård mot oss allihop så jag kan inte när jag tänker tillbaka och har funderat, för man gör ju det, inte minnas någonting där jag kände olust eller obekväm eller någonting i den stilen. Då hoppas jag att jag hade gjort något, säger Caroline Seger.

–Jag har ingen aning om något försiggick när jag spelade där. Allting såg annorlunda ut på den tiden än vad det gör idag. Hade det hänt i dag så hade man nog inte kommit undan så länge. Det hoppas jag och tror inte men det är tragiskt är det, påpekar Rosengårdsspelaren.

Flera av USA:s stora stjärnor Megan Rapinoe och Alex Morgan har uttryck sin avsky i frågan och samtidigt riktat kritik mot ledningen av dem amerikanska ligan NWSL som inte agerat i frågan.

Under helgen stod det klart att skandalen också växer. Ligachefen Lisa Baird har fått sparken och Fifa ska utreda anklagelserna.

– Jag hoppas att det blir till det bättre och att ligan tar lärdom av det för det har pågått sen 2010 egentligen och ligan visste om det sen 2015. Det är beklagligt så in i bomben, säger Caroline Seger som hoppas att Paul Riley straffas hårt.

– Jag hoppas att han förlorar allt han äger och har. Det säger jag utan att veta om han verkligen är skyldig men jag har svårt att se att kvinnor skulle träda fram efter så många år och hitta på någonting. Så någonting är det som inte har stått rätt till.

Hur viktigt är det att spelarna vågar berätta?

– Jätteviktigt men jag tycker det är ännu viktigare att de som styr och ställer lyssnar. Det finns ändå bevis på att de har skickat in och försökt få ett stopp på detta ganska tidigt, 2015 tror jag, och då finns där andra människor som har makt nog att sätta ner foten och göra någonting åt det. Så det är skönt att hon också avgick.

ANNONS

Tar vi tredje raka vinsten mot värdnationen? Syna Oddsets spelutbud på Finland-Tre Kronor!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Caroline Seger

LÄS VIDARE

Thorén: Förlorade sin ryggrad – men inte sin själ

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Caroline Seger

Alex Morgan

Megan Rapinoe

Sexuella övergrepp