Nilla Fischer om nya utmaningen: ”Kanske är jag som är nästa Leif GW Persson”

Lägger av med fotbollen för att bli polis

Uppdaterad 2022-12-14 | Publicerad 2022-12-13

Nilla Fischer, 38, är inte längre fotbollsproffs. Till slut sa kroppen nej.

För Sportbladet berättar veteranen om beslutet, smärtan som varit och de nya utmaningarna som väntar.

– Det känns spännande men väldigt läskigt också.

Hon har vunnit SM-guld, Champions League, tyska ligatitlar, mästerskapsmedaljer med Sverige och dubbla diamantbollar men nu är karriären över.

Nilla Fischer är inte längre fotbollsproffs.

Vad var det som fick dig att bestämma dig till slut?

– Jag kände väl det redan sista träningen när Andrée tog fram försäsongsschemat att nej, hur ska det här gå ännu en gång. 

– Jag har haft ont i kroppen mer och mer för varje år och jag älskar att spela fotboll men till slut så blir det för jobbigt mentalt att inte kunna gå på utan vara försiktig på träningar och vara smart och så. Det kan vara smart att ha lite kvar av kroppen när jag slutar så det var väl där jag kände till slut att jag måste lyssna på min kropp nu och faktiskt bara ta beslutet. 

– Det kommer inte som en uppenbarelse. Det kommer det inte göra utan det handlade bara om att fatta ett beslut så då gjorde jag det. 

Dragits med skadeproblem

Hur ont har kroppen gjort? Hur mycket har det smärtat under säsong? 

– Det har varit problem. Jag har spelat på, det låter så dumt att säga smärtstillande för det handlar om två alvedon och en Ipren, men det är ändå så att ska jag behöva ta det 90 procent av matcherna så kanske det är ett tecken på att det inte är så hälsosamt längre. Eller elitidrott är väl inte hälsosamt överlag men...

– Jag har haft tur i år att jag inte har haft några större skador men det är ett tecken på att kroppen inte trivts längre. Lite smartness får jag väl ändå ha.

PLUS: Lönelista 2022: Så mycket tjänar spelarna i damallsvenskan


Känner du av smärtan i vardagen också? 

– Konstant smärta låter så himla överdrivet men jag har ju ont hela tiden eller problem hela tiden. Sen är det olika grader av det, men det är bara så det är. Jag har artros i tårna och har haft diverse inflammationer i fötterna. 

– Jag lever också ett liv där jag inte kan ligga på sofflocket och vänta på nästa match. Jag har en aktiv livsstil på grund av barnen och det är så det är. Det kanske hade varit samma issue om jag inte hade haft barn men jag kan inte välja att nu behöver jag lägga mig i sängen två timmar innan match. 

Hur är det att inte vara fotbollsspelaren Nilla Fischer längre? 

– Just nu är det ganska behagligt när de andra har ett löpprogram att följa och jag kan välja att idag vill jag ut och springa då gör jag det sen väljer jag tempo och så där. 

– Jag sitter och jobbar med mitt företag och gör det just nu utan att känna stress och press att det är annat som behöver göras. 

Vad är det för företag du har? 

– Det heter något så fyndigt som Nilla Fischer AB. Nu håller jag på att förbereda en föreläsning, så det är väl det det kommer handla om. 

– Jag har inte riktigt bestämt vilken inriktning det ska vara men planen är väl att föreläsa en del eller kunna ta andra uppdrag. I framtiden någon gång vill jag kanske också syssla med fick- och pojkfotboll. Kanske komma som gästtränare eller så vi får se.

Vill inte släppa fotbollen

Det är inte det sista vi har hört från Nilla Fischer inom fotbollen i alla fall det här? 

– Nej, det är det väl inte. Jag känner fortfarande att elitmässigt måste jag nog ta avstånd för jag tror att det blir för jobbigt annars men att jobba med pojk- och flickfotboll på något sätt det skulle jag tycka vara kul. 

– Nu snurrar ju bara tankarna kring vad ska jag göra. Jag påbörjar min utbildning i januari och det är väl frågan om det finns tid för något annat än bara utbildningen de åren. Det får vi se.

Men hur blir det med hundpensionatet då?

– Det är lite på is, vi har skaffat hästar så schemat är fullsmockat och jag tror inte jag hinner med ännu mer när jag ska plugga.

Hur blir det då att sätta sig i skolbänken och utbilda sig till polis? 

– Just nu känns det oerhört skrämmande. Nu har jag levt det här livet i så många år och den här livsstilen. Jag har inte pluggast sen gymnasiet så det känns spännande men väldigt läskigt också. 

Vad är det som är läskigast med det? 

– Det är något helt nytt. Bara att lära sig nya system och studieteknik. Sitta. Sitta ner och jobba och plugga. Det är inte något jag är van vid.

– Sen är det som alltid, eller så känner jag i alla fall, när man testar något nytt är det obehagligt att inte veta är jag bra eller är jag inte bra? Hur svårt kommer det vara? Och så vidare. Vi får se hur det går.

Nilla under tiden som aktiv på planen.

Vad är det som lockar med att bli polis? 

– Hela grejen att jobba i team på det sättet. Eller ja, det här vet jag ju inte men det är min föreställning av polisyrket. Att det är teamwork. Du jobbar ganska tajt i olika grupper med olika mål och sen vara ute i samhället och hjälpa folk i utsatta situationer antagligen. 

– Sen får vi se om det är vad det innebär, men ett aktivt jobb där jag tänker att många arbetsdagar ser olika ut.

”Kan bli nästa GW”

Du ser framför dig att du ska vara ute på fältet och inte sitta inne och lösa brott?

– Ja, men till en början är det väl ute jag måste vara. Sen kanske det är jag som sitter som nästa Leif GW Persson. Vi får väl se. 

– Sen finns det massa olika inriktningar inom polisutbildningen vilket också är en del som lockar. Det är inte bara så att nu är du färdig polis och nu ska du göra det här i 20 år. Du kan jobba på fältet och sen kan du vidareutbilda dig till andra inriktningar. Vi får se. Det kan ju vara helt annat än vad jag har tänkt mig.

Det verkar populärt att bli polis efter karriären. Lisa Dahlkvist går samma väg. Vem av er tror du passar bäst som polis?

– Haha jag vet inte. Det känns väl lite högtravande att säga sig själv så jag får säga Lisa.

– Jag vet att hon pluggar också så det blir kul. Nu kommer vi inte jobba på samma ställa men det blir kul. Jag får höra av mig till henne när det blir för svårt så får hon hjälpa mig hur jag ska göra.

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!