Den svenska förvåningen: ”Gynnar oss”

Av: Malin Wahlberg, Petra Thorén

Publicerad:

Ingen stormatch mot Irland i EM.

Resultaten i playoff-matcherna till sommarens mästerskap förvånar det svenska landslaget.

– Att möta Irland på hemmaplan hade varit ganska tufft, så det är klart att vi kan hitta saker som gynnar oss, säger Pontus Jansson.

Foto: ALEXANDER HASSENSTEIN / GETTY IMAGES EUROPE

Under torsdag kväll spelade EM-klara Sverige en vänskapsmatch mot Ryssland (2–1).

På andra håll i den europeiska landslagsfotbollen avgjordes matcher med betydligt större innebörd. De sista biljetterna till EM står på spel och Sverige väntar fortfarande på att få veta vilket lag som blir den tredje gruppmotståndaren.

Efter gårdagens playoff står det klart att det inte blir Irland, som många förväntat sig. Det svenska laget hade tippat att Irland skulle vinna sin match mot Slovakien för att möta Bosnien/Hercegovina i kvalfinal. En EM-biljett hade inneburit en publikmatch mot Sverige i Dublin.

Nu blir det istället Nordirland eller Slovakien som tar sig till EM, då favoriterna föll i kvalseminfinalen.

– Lite förvånad blev jag. Om jag hade gissat på förhand hade jag gissat att Bosnien skulle få möta Irland i final, nu blev det inte så, säger Peter Wettergren.

Även Mikael Lustig överraskades av beslutet.

– Ja, absolut. Slovakien borta är en tuff match men att Bosnien/Hercegovina skulle gå och förlora mot Nordirland var en liten skräll. Men det bara visar var fotbollen är nu; fyra matcher som gick till förlängning och tre av dem slutade med straffar. När det bara är en match blir det lite avvaktande och det var spännande att följa de matcherna igår, säger Mikael Lustig som konstaterar:

– Det var nog bra för oss.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Förhoppningsvis mer gult på läktarna

Pontus Jansson ser en klar fördel för Sverige som nu slipper Irland.

– Att möta Irland på hemmaplan är ganska tufft, nu blev det inte så. Det är klart att vi kan hitta saker som gynnar oss, säger Pontus Jansson och fortsätter:

– Om vi skulle vi mött Irland hade jag tippat på att de flesta biljetterna hade gått till dom, nu kan vi förhoppningsvis se mer gult ut på läktarna.

Som ett led fram mot EM spelar Sverige kommande dagar två matcher i Nations League.

Den svenska landslagsledningen meddelade från Moskva under fredagen att hela truppen följer med till Kroatien. Där väntar redan Dejan Kulusevski och Ludwig Augustinsson, som inte kunde åka till Moskva i covidtider.

– Vi har säkerställt att de har kommit dit. De är isolerade på hotellet och har covidtestats, säger assisterande förbundskapten Peter Wettergren.

Foto: ALEXANDER HASSENSTEIN / GETTY IMAGES EUROPE
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.