Asahara: Star Wars var bättre förr

Carlo Ancelotti.
Carlo Ancelotti.

Carlo Ancelotti, mannen som tog hem ”La Deciman” ska alltså återvända till Real Madrid för att efterträda en annan comebackande Champions League-vinnare.

Nostalgi är inne, tolka mig rätt.

Men någonstans måste väl gränsen gå?

Nya Star Wars-filmer och remakes av gamla Disneyklassiker släpps i ett tempo som aldrig förr och Vänner-ensemblen återförenas i en tv-special.

Det råder ingen tvekan om att nostalgi är inne, åtminstone i underhållningsbranschen.

Bevisligen även på Florentino Perez kontor i Madrid.

Något som i och för sig inte är unikt i en fotbollsvärld där egenskapen ”att kunna klubben” värderas högre än någonsin förr när nya tränare ska väljas.

Men frågan är om inte Real Madrid, i ett läge för klubben där just nostalgi är det sista de ska bygga sina fundament på, har nått en helt ny nivå här.

Innan jag säger något annat ska jag vidhålla att det finns få tränare i fotbollsvärlden som inger så mycket respekt som Carlo Ancelotti.

Det finns nog ingen annan tränare som är så bra på att gjuta ihop ett fungerande kollektiv. Som är så uppskattad av så många. Som har det CV:t i titelväg som ”Carletto” har.

Men när han nu, mer eller mindre från ingenstans, ska återvända till Real Madrid för en andra sejour (efter att ha fått sparken 2015) så är det ett minst sagt överraskande val.

Må så vara att det finns en tydlig logik när man tittar på anledningarna bakom det.

Zinedine Zidane.
Zinedine Zidane.

Exakt samma läromästare

Förr eller senare kommer klubbikonen Raul Gonzalez Blanco att träna Real Madrids A-lag. Så enkelt är det bara. Men när Zinedine Zidane nu valt att sluta så kvarstod trots allt frågan – är Raul redan redo?

Med det haveristiska Andrea Pirlo-experimentet i Juventus som det kanske tydligaste, avskräckande exemplet så fanns farhågorna. Även om Raul har en säsong som B-lagsansvarig i bagaget – är han redo? Är detta truppen man vill låta Raul inleda sin Real Madrid-tränargärning med? En trupp i behov av sommarrenovering med många frågetecken och många saker att reda ut?

Nej, han behöver, likt Zidane fick en gång i tiden, en läromästare och en inkörsport.

Bevisligen också exakt samma läromästare i Florentino Perez ögon.

Det var som Ancelottis assistent som Zinedine Zidane för första gången fick se ett lag fira en Champions League-titel från en tränarbänk. Det var från tiden bredvid Ancelotti som Zidane själv finslipade sina tränaregenskaper. Utan Ancelotti hade Zidane aldrig blivit den typ manager han nu blivit – det vågar jag faktiskt fastslå.

Mindre och mindre

Så då är det väl lika bra att låta Raul gå samma väg, längst samma röda matta?

Med den retoriska frågan så har den här bomben till tränarnyhet överlag, vad det verkar initialt, tagits väl emot av Real Madrid-supportrar med ”La Deciman” i närminnet.

Men någonstans måste väl den nostalgiska gränsen dras?

Det har nu gått sju år sedan den där tionde CL-titeln. Carlo Ancelotti är inte samma färskvara nu som då. Bayern blev Napoli som blev Everton. Klubbarna som anställt honom har med andra ord bara blivit mindre och mindre i statusväg – samtidigt som den italienske mästartränarens unika förmåga att hålla en spelartrupp nöjd har betytt mindre och mindre för att få med sig positiva resultat.

Och nej, Carlo Ancelotti har inte gått och blivit någon slipad mästertaktiker på äldre dagar. Han har inte direkt förnyat sig på något annat vis heller – även om det såg någorlunda piggt ut en stund i Everton innan de missade Europaplats och inte kunde vinna fotbollsmatcher på hemmaplan.

Nu kritar han på ett flerårigt avtal med ett lag som egentligen främst behöver en nystart och en tydlig riktning.

Star Wars var bättre förr

Även om trotjänarna levererade denna säsong så blir de hela tiden äldre. Även om laget, må så vara titellösa i år, klarat sig förvånansvärt bra sett till hur lite förnyelse som skett så är det en oerhört viktig transfersommar som väntar.

Ett nytt Real Madrid ska sättas ihop snarare än att ett gammalt Real Madrid ska få fria tyglar att göra lite som de vill (kanske en grov underskattning av Carlo Ancelottis taktiska egenskaper här, men inte långt ifrån sanningen). Lägg därtill att det lag som Ancelotti basade över senast var betydligt starkare än detta Madrid.

Visst får Raul, förutsatt att han ska vara assisterande, en läromästare – den bäste tänkbara.

Men här och nu?

Med risk att låta lika trött som tränarvalet i sig så var Star Wars betydligt bättre förr. Vänner-serien likaså.

Real Madrid löper just nu ganska stor risk att nostalgitrippa sig rakt in i samma kategori.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.