Allsvenskan i fotboll

Nicolás Stefanelli: ”Går hårt för att vinna skytteligan”

Av: 

Per Bohman

Nicolás Stefanelli.

Foto: Bildbyrån

FOTBOLL

65 år sedan.

En AIK-supporter har hunnit födas och gå i pension sedan klubben senast hade en allsvensk skyttekung.

– Jag ska jobba hårt för att bli allsvenskans bästa målskytt, säger Nicolás Stefanelli.

Det var Kurre Hamrin som smällde in 22 mål säsongen 1954/55. Sedan dess har spelare som Sören Häggström, Dick Lidman, Teteh Bangura och Henok Goitom varit nära men inte nått hela vägen fram.

Ska bryta förbannelsenen

Nu hoppas en återvändande argentinare bryta förbannelse. Ingen har någonsin tvivlat på Nicolás Stefanellis näsa för mål. Dåvarande tränaren Rikard Norling ansåg att det var sämre ställt med hans taktiska förståelse och defensiva disciplin, varför 27-åringen petades. Statistiken skvallrar dock om en potentiell skyttekung. Stefanelli noterades för 15 mål på sina 20 allsvenska starter (och 14 inhopp) under sin senaste sejour i klubben.

Varför kom du tillbaka till AIK?

– För jag ville komma tillbaka till Europa. Jag och AIK ville samma sak. Jag vill hit och de ville ha mig, så det var bra med ett nytt kapitel i AIK. Jag har dessutom blivit pappa och vill det allra bästa för mitt barn. Sverige är ett bra ställe för honom att växa upp i, säger han och fortsätter:

– Allt är bra med AIK. Atmosfären, supportrarna, klubben. AIK är en stor familj och jag älskar att vara en del av den.

Du fick aldrig riktigt något förtroende av Norling. Hur var det?

– Jag tänker inte tillbaka på det som varit. Det som hände är avklarat. Jag har bara ett fokus och det är att göra mitt bästa i varje träning och hjälpa laget i matcher med hårt arbete och mål.

Hur skulle du jämföra Grzelak och Norling?

– Alla människor är olika och unika. Jag jämför inte människor.

Själv menar Stefanelli att publiken nu får se en delvis ny spelare i den svartgula matchtröjan.

– Jag har blivit mognare och vuxit upp på alla sätt och vis. Mentalt, fysiskt och så är jag en mer komplett spelare än förr.

Det har han visat prov på under försäsongen. Den instinktive djupledslöparen och opportunistiske straffområdesräven har breddat sin repertoar. Stefanelli kan droppa ner i planen, agera playmaker och ta ett större ansvar för lagets totala offensiv.

Föredrar du att spela som tia eller nia?

– Det spelar ingen roll. Jag gillar bara att spela fotboll och kan hantera både nummer nio och nummer tio. Jag klarar av flera olika positioner numera.

Höga förväntningar från fansen

Supportrarna är förstås upprymda över Stefanellis blivit en mer komplett spelare, men mest av allt hoppas de på hans målskytte. Bojan Radulovic och Henok Goitom är goda stödtrupper men det är argentinaren som ska garantera mål den här säsongen.

– Jag har stora förväntningar på mig själv den här säsongen. Jag tror att alla AIK-supportrar känner likadant. Jag ska jobba hårt för att bli allsvenskans bästa målskytt.

Kan AIK vinna allsvenskan. Har ni vad som krävs?

– Det skulle krävas hårt arbete. Men vi har en bra trupp och vi jobbar ju hårt ihop. Vi kan vinna guld igen. Vi tar match för match så får vi se hur det ser ut i november.

Trots att AIK har en stark trupp är förväntningarna ganska låga den här säsongen. Orättvist?

– Från människor utifrån är förväntningarna låga. Men för oss, och för våra supportrar, är förväntningarna väldigt höga. Vi går för guldet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Ylätupa: ”Har blivit starkare mentalt”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

AIK Fotboll