Spelarna inför folkfesten: ”Fansen gör fotbollen”

avPatrik Brenning, Petra Thorén

FOTBOLL

I höstas skänkte spelarna själva biljetter i ett försök att locka mer publik.

Sedan dess har de bjudit på sig själva och det har lönt sig.

Fredag kväll är det fullsatt på Friends Arena.

– Det är supportrarna som gör fotboll. Utan dom så går det inte, säger John Guidetti.

Ett oktobertungt möte med Bulgarien lockade inte den blågula publiken. Trots att Janne Anderssons nya landslag spelat 1–1 mot Holland i första VM-kval mötet fanns det en återhållsamhet.

Somliga kallade det arvet efter Zlatan Ibrahimovic.

Spelarna gjorde sitt och skänkte biljetter för att snygga till siffran som landade på 21 777.

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYR≈N
Sverige-Bulgarien.

När de svenska spelarna i kväll går in på Friends Arena för att möta Frankrike gör man det som ett lag.

Ett lag som har vunnit tillbaka sin publik.

Vindarna har vänt för Sverige.

– Med en av världens bästa spelare (Zlatan Ibrahimovic) så blir det mycket fokus på honom, nu är vi mer ett lag igen. Det kanske är det som får igång den svenska publiken igen, säger Pontus Jansson.

Vad det betyder för spelarna?

John Guidetti har funderat:

– Jag har försökt ställa mig frågan många gånger, varför det är så stor skillnad på att spela hemma och borta. Det är bara elva spelare mot elva, en boll, två mål och lite linjer. Det är därför jag säger att det är supportrarna som gör fotboll. Utan dom så går det inte, säger han.

Vad säger det om er att det är utsålt?
– Det säger att vi gjort något bra. Det säger att vi är ett landslag som är omtyckt, det säger också att Frankrike är ett roligt lag som folk vi se. Det sporrar oss. När det kommer fullt vill vi inte underprestera utan gå ut och visa att det är kul och att se på det här svenska landslaget.

Blir jobbigt för Frankrike

Pontus Jansson pekar på den sportsliga faktorn med en gul vägg bakom sig.

– Det gynnar oss och kan bli jobbigt för Frankrike. Draget kring svensk fotboll har kommit igång, det känner man ju. Ett fullsatt Friends är positivt för oss, säger mittbacken.

Landslagets publikrekord på Friends Arena är från hösten 2012 i premiärmatchen mot England då Zlatan Ibrahimovic cykelsparkade från distans.

Siffran står sig fortsatt, Men även följande kval mot VM 2014 blev supporterrikt på Friends Arena med playoffspelet mot Portugal som topp.

Bad om ursäkt

Under kvalet mot EM 2016 var Zlatan Ibrahimovic fortsatt lagets lysande stjärna, men när Österrike säkrade gruppsegern på Friends (4–1) hösten 2015 var de över 48 000 på läktarna inte nöjda.

Albin Ekdal bad fansen om ursäkt efteråt, Kim Källström ifrågasatte snarare besökarna.

Men när Sverige spelade EM förra sommaren var försoningen och kärleken total och när laget inte levererade gjorde de svenska fansen det, som alltid i mästerskap.

Hur stämningen blir ikväll återstår att se.

Men det finns potential.

Flera av de yngre spelarna ser fram emot en ny upplevelse.

– Det är jätteskoj att det är utsålt. Det är första landskampen jag är med där det är fullsatt. Jag såg att det var lite snack om att det var lite folk så det är kul att vi lyckats vända det så snabbt. Från biljett- och publikkris till fullsatt. Det är jättekul och jag ser fram emot matchen, säger Viktor Claesson.